Prima reacție a lui Cîțu după ce DNA a anunțat că anchetează achiziția vaccinurilor anti-COVID: „Nu pot să comentez”

Premierul Florin Cîțu a explicat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 22 septembrie, că achiziția celor 120 de milioane de doze de vaccin, ce face obiectul unui dosar deschis de Direcția Națională Anticorupție (DNA), a fost făcută potrivit contractelor negociate de Comisia Europeană.

„Nu pot să comentez, am văzut, sunt in rem(n.r. ancheta referitoare la achiziția de vaccinuri și cea anunțată de Declic), ceea ce arată că justiția funcționează. Oamenii aceia încep o cercetare, e pe faptă, nu pe persoană”, a spus premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Comisia Europeană, în urma negocierilor cu companiile producătoare de vaccinuri, a asigurat accesul statelor membre ale Uniunii Europene la un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin, de 10 ori mai mult decât populația UE, arată premierul.

„România poate accesa 4,3% din numărul de doze autorizate la nivelul UE, acest procent reprezintă proporția populației României raportată la populația UE”, a spus șeful Guvernului.

Florin Cîțu a explicat că foștii miniștri ai Sănătății, printre care se regăsește și el, în calitate de interimar, au semnat contractele pentru achiziția de vaccinuri.

„Am aici mai multe date, au fost semnate de mai mulți miniștri ai sănătății: Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu, doamna Mihăilă și eu când am fost ministru interimar. Domnul Voiculescu a semnat pentru 28.029.000 de doze, Nelu Tătaru 33 de milioane, Eu pentru 4 milioane, doamna Mihăilă pentru 21.000 de doze, deci dacă erau prea multe, putea să spună că nu mai e nevoie”, a spus Florin Cîțu.

În plus, prim-ministrul l-a acuzat pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, că ar fi comandat 9 milioane de doze de vaccin CureVac, deși nu a fost niciodată aprobat.

„În toată această perioadă, vedeți că au fost semnate comenzile de ministrul Sănătății, din contră, a semnat pentru 29 de milioane, chiar a semnat pentru un vaccin care nu a fost aprobat. Aici ar trebui să explice de ce a făcut acea comandă, de 9 milioane de doze, un vaccin care nici măcar nu a fost aprobat”, a acuzat premierul.

De precizat este că primele comenzi, semnate de fostul ministru Nelu Tătaru, au fost făcute în momentul în care nu exista niciun vaccin aprobat pe piață.

Răspunsul lui Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu i-a răspuns premierului, precizând că, având în vedere că vaccinul CureVac nu a fost aprobat, România nu a cheltuit niciun ban pe ser.

„Dreptul dobândit prin semnarea acelui acord era acela de a plasa comenzi DACĂ acel vaccin ar fi fost aprobat și DACĂ la momentul respectiv statul român ar fi considerat acest lucru oportun. Nevoia de vaccin în întreaga lume este enormă iar vaccinurile care nu sunt folosite pot fi revândute – fie de către producător, fi de către statul care are dreptul să le achiziționeze”, a scris Vlad Voiculescu, pe Facebook.

Fostul ministru al Sănătății acuză că deciziile „proaste” ale premierului au făcut ca 700.000 de doze de vaccin AstraZeneca să expire în depozite.

„Mai pe românește: problema nu e să dobândești dreptul de a face ceva (ex: să ai carnet de conducere, să cumperi un vaccin, etc.), problema este cum faci uz de dreptul dobândit (ex: să conduci beat, să lași vaccinurile să expire, etc.). Nu e greu să te comporți responsabil. Trebuie doar să rămâi cu picioarele pe pământ”, a adăugat fostul ministru al Sănătății.

Context

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat marți, 21 septembrie, că anchetează achiziția de vaccinuri anti-Covid de către Guvern.

„Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment.

Sursa știre: mainnews.ro

Sursa foto: Facebook-Acces Direct

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular