Presa maghiară, despre mafia deșeurilor: „România va fi acoperită de gunoaiele din afară”

Mafia deșeurilor a ajuns până la politicienii români, așa că autoritățile nici măcar nu îndrăznesc să evalueze câte tone de gunoi sosesc zilnic în România cu camioanele, şlepurile, vapoarele. De luarea unor măsuri concrete de combatere a acestui fenomen nici nu poate fi vorba. Totul, în contextul în care România ocupă penultimul loc în UE la refolosirea deșeurilor, iar zeci de mii de tone de gunoaie sosesc din celelalte state membre, notează publicația maghiară 24, citată de Rador.

Potrivit unei analize EU Observer, în această situație s-a ajuns după ce China, cel mai important importator de deşeuri din material plastic, a interzis importul în 2017. De aici s-a ajuns la organizarea unei adevărate rețele care duce deșeurile în țări ca România, Bulgaria și Republica Moldova.

Potrivit G4Media, jurnaliștii maghiari îl citează pe Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, care a declarat că și în seara de Revelion a văzut niște oameni care au descărcat gunoiul dintr-un camion exact în locul în care urma să fie plantată o pădure: „M-am dus acolo, i-am avertizat şi, spre norocul meu, am activat camera telefonului meu, altfel mă omorau. Aşa am scăpat cu răni mai mic”.

Berceanu a mai susținut că inspectorii Gărzii de Mediu deseori sunt agresați, iar pădurarii sunt amenintaţi de mafia lemnului.

Întrebat dacă în România există o mafie a gunoiului, Berceanu a răspuns cu un „da” hotărât: „Am citit raportul strategic al Interpolului din 2020, în care se scrie negru pe alb că afacerea gunoiului din România este supravegheat de infractori cu gulere albe, în primul rând de politicieni, directori de instituţii, angajaţi din vamă, oameni de afaceri. Iar nu eu afirm acest lucru, ci însuşi Interpolul”.

România a devenit o ţară ţintă tocmai pentru că la punctele de trecere a frontierelor controlul documentelor este superficial. Corupția s-a extins, controalele autorităţilor sunt minime, iar depunerea ilegală a gunoiului este ieftină.

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular