Dacian Cioloș cere eliberarea prizonierilor politici din Belarus și reorganizarea alegerilor prezidențiale

Liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a solicitat luni, la împlinirea unui an de la alegerile prezidențiale din Belarus, fraudate de regimul Lukașenko, organizarea unei noi runde de alegeri.

„În urmă cu un an, Belarus a făcut o alegere pentru schimbare, reprimată brutal de regimul ilegitim al lui Lukașenko. Prizonierii politici trebuie să fie eliberați și trebuie organizate noi alegeri. Tortura și crimele trebuie să înceteze! Nu vom uita niciodată poporul din Belarus!“, a scris Cioloș, pe Twitter.

Uniunea Europeană va continua să sprijine un Belarus democratic, independent, suveran, prosper și stabil, a afirmat duminică șeful diplomației europene, Josep Borrell, denunțând faptul că regimul Lukașenko “sfidează normele internaționale” și conduce “o campanie bine orchestrată de represiune și intimidare împotriva societății civile”.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate a transmis duminică un mesaj cu ocazia împlinirii unui an de la “alegerile prezidențiale frauduloase din Belarus din 9 august 2020”, al căror rezultat culminat cu realegerea lui Aleksandr Lukașenko nu este recunoscut de comunitatea occidentală.

El a atenționat că, în conformitate cu abordarea sa graduală, UE este pregătită să ia în considerare măsuri suplimentare, având în vedere nerespectarea flagrantă de către regim a angajamentelor internaționale, vorbind inclusiv despre condițiile în care UE va furniza un sprijin economic de 3 miliarde de euro pentru un Belarus democratic.

Înaltul Reprezentant al UE a subliniat că Uniunea rămâne unită în sprijinirea în continuare a poporului din Belarus, inclusiv prin furnizarea de asistență de urgență pentru victimele opresiunii și pentru mass-media independente și asistență umanitară pentru populația civilă.

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular