Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO!

Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, ceea ce face ca exploatarea aurului în perimetrul protejat să devină imposibilă. În consecință, RMGC urmează să piardă investițiile în zonă.

Premierul Forin Cîțu anunțase că depunerea dosarului Roșia Montană pentru admiterea în Patrimoniul UNESCO va fi discutată în coaliția de guvernare.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a admis, marți, candidatura sitului Roşia Montană pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie. Decizia a fost luată fără obiecții și fără amendamente, potrivit digi24.ro.

Lista Patrimoniului Mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural şi a fost continuată cu o serie de situri culturale: sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mănăstirea Hurezi (1993), Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), Biserici de lemn din Maramureş (1999). Un alt sit natural înscris în lista UNESCO – Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei.

Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii se află Ritualul Căluşului, Doina, Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească, Jocul Fecioresc, Mărţişorul, Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova.

Guvernul Cîțu a evitat să-și asume decizia de listare a sitului Roșia Montană la UNESCO, deși premierul a fost informat prin mai multe memorandumuri și note de către ministerul finanțelor asupra posibilelor consecințe ale listării, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

O primă consecință asupra cărora a atras atenția ministerul ar putea fi pierderea procesului de arbitraj de la Washington, unde statul român a fost dat în judecată de compania canadiană Gabriel Resources și solicită despăgubiri în valoare de câteva miliarde de euro.

Aceste informații ar fi fost transmise prin memorandum Guvernului și prezentate atât de fostul ministru de finanțe cât și de secretarul general al ministerului în mai multe ședințe de guvern din cursul acestui an.

Sursa știre: capital.ro

Sursa foto: Facebook-Rotundu – Borșa, Maramureș

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular