Emmanuel Macron va lansa o rețea de pază de coastă împotriva Chinei

Luni, președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța și națiunile din Pacificul de Sud vor lansa o rețea de pază de coastă din Pacificul de Sud pentru a contracara comportamentul „prădător” al Chinei. Un consilier al lui Macron spune că are ca scop pescuitul ilegal.

Statele Unite și aliații, inclusiv Franța, Japonia, Australia și Noua Zeelandă, își extind activ activitatea în Pacific pentru a contracara influența Chinei, în contextul în care aceasta își extine prezența maritimă.

Cu toate că insulele din Pacific sunt considerate mici din punctul de vedere al masei de pământ, acestea controlează zone vaste de ocean bogat în resurse, care poartă numele de Zonele Economice Exclusive, notează CNN.

„Pentru a face mai bine față logicii de prădător a cărei victime suntem toți, vreau să sporesc cooperarea noastră maritimă în Pacificul de Sud”, a spus Macron, după o videoconferință cu liderii din Australia, Insulele Marshall, Papua Noua Guinee și reprezentanți din Noua Zeelandă și alte națiuni din Pacific.

Emmanuel Macron a mai spus că va lansa o rețea de gărzi de coastă pentru Pacifisul de Sud din jurul a trei obiective principale, astfel: partajarea de informații, cooperare operațională și antrenamente.

Cu toate că este vorba despre China, președintele Franței nu a numit țara la finalul declarațiilor sale. Întrebat dacă politica este îndreptată către expansiunea Chinei, un consilier a precizat că  țintește pescuitul ilegal “atribuit în mare parte actorilor privați”.

Sursa anterior citată mai spune că flotele de pescuit ale Chinei variază de la ambarcațiuni private la traulere comerciale ce aparțin companiilor listate public. Acestea s-au aventurat mult în apele din Asia de Sud-Est pentru a cauta noi arii de pescuit, având în vedere că stocurile din apropierea țării se răresc.

Flotele chineze au ajuns în ape contestate, provocând un scandal diplomatic cu țările din jurul Mării Chinei de Sud și chiar până în Argentina.

Franța, care are teritorii insulare ce se întind în apele oceanelor Indian și Pacific, inclusiv Reunion în Oceanul Indian și Polinezia Franceză în Pacific, a sporit legăturile de apărare cu Australia și India ca parte a unei acțiuni de contracarare a influenței chineze în regiune.

Sursa foto: Facebook-Emmanuel Macron

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular