Cseke Attila susține că pe anumite domenii de expertiză în construcții „s-a format o adevărată castă, în care nu poți intra”

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, susține că pe anumite domenii de expertiză în construcții „s-a format o adevărată castă, în care nu poți intra”, situația „cea mai evidentă” fiind pe zona de securitate la incendiu.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, despre expertiza în construcții.

„O altă chestiune este legată de problema experţilor şi verificatorilor din domeniul de construcţii, unde avem următoarea situaţie: experţi pe diverse domenii de construcţii avem 572 în România, din care 51% au vârsta de peste 70 de ani, 22% au vârsta între 60 şi 70 de ani. Cu respectul pentru generaţia mai în vârstă, această perspectivă nu este una îmbucurătoare, care va trebui schimbată, prin posibilitatea accesului în acest domeniu al expertizei pe construcţii şi pentru tineri sau mai tineri specialişti. Din păcate, pe anumite domenii de expertiză, cum este securitatea la incendiu, unde este situaţia cea mai evidentă, s-a format o adevărată castă, în care nu poţi intra. Sunt numai anumiţi experţi care fac această expertiză. În total, pe securitatea la incendiu astăzi sunt 41 de experţi, din care 18 sunt în Bucureşti, iar în 24 de judeţe nu avem niciun expert în securitate la incendiu”, a declarat Cseke Attila, vineri, într-o conferință de presă susținută la Cluj.

Ministrul Dezvoltării a explicat că, pentru construcțiile publice, această expertiză este obligatorie pentru continuarea investiției, însă ea este întârziată chiar luni de zile, pentru că sunt prea puțini experți.

„De ce s-a ajuns aici? Pentru că sistemul de examinare a creat posibilitatea existenţei acestei caste, care în mare parte sunt foşti angajaţi din domeniul ISU, al pompierilor, oameni de specialitate, dar care nu au lăsat posibilitate de intrare în acest domeniu şi altora, pentru că examinarea era făcută în aşa fel încât ei îi examinau pe cei care doreau să intre. În ultimii trei ani nu s-a făcut niciun examen şi, când s-au făcut examene, cam toţi candidaţii au fost respinşi. Acest sistem va fi radical modificat”, a adăugat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Sursa știre: b1.ro

Sursa foto: Facebook-RMDSZ

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular