A fost instalată prima platformă de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, după 30 de ani

Black Sea Oil & Gas (BSOG) și partenerii săi concesionari ai perimetrului de gaze naturale Midia din zona românească a Mării Negre au anunțat finalizarea instalării platformei de producţie gaze naturale Ana, prima platformă de acest tip construită și instalată în România în ultimii 30 de ani.

Din câmpurile Doina și Ana ale perimetrului de mică adâncime „XV – Midia”  va fi pompat circa un miliard de metri cubi de gaze naturale (cam 10% din producția actuală României). BSOG are 70% din concesiune, iar partenerii săi, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia  au 20% respectiv 10%.

Gazele provenite din zăcămintele Ana și Doina vor fi colectate și măsurate pe platformă, apoi trimise la ţărm la staţia de tratare a gazelor de la Vadu printr-o conductă de 16 ţoli, pe o distanţă de 126 km, din care 121 km de conductă submarină și 4,5 km de conductă terestră, potrivit unui comuncat BSOG, emis marți.

Primul metru cub de gaze naturale din Marea Neagră ar fi trebuit să fie extras până la sfârșitul anului de BSOG, potrivit estimărilor de anul trecut ale companiei.

Totuși, compania a anunțat că evenimentul nu este posibil în acest an, ceea ce a lăsat loc speculațiilor că este așteptată modificarea legii offshore, promisă de doi ani, pentru ca profitabilitatea proiectului să nu fie afectată de prevederile „ostile” ale acesteia.

BSOG este singurul concesionar din Marea Neagră care a luat decizia finală de a investi în exploatarea unui perimeru offshore românesc, în ciuda reglementărilor pe care le consideră, totuși, ostile.

Compania avertiza însă că, pentru a recâștiga încrederea investitorilor, „este esențială revocarea măsurilor ostile, precum impozitul pe veniturile suplimentare și obligația de vânzare pe piețele centralizate, care au fost impuse în noiembrie 2018, pentru a recâștiga încrederea investitorilor în dezvoltarea (exploatării gazelor) din Marea Neagră.

Compania este controlată de fondul de investiții american Carlyle.

Proiectul Neptun Deep și legea offshore

Întârzierile legislative ar putea fi fatale celui mai mare proiect din Marea Neagră românească, Neptun Deep, după numele perimetrului de ape adânci, care ar urma să fie operat de OMV Petrom și de Romgaz, dacă aceasta va convinge Exxon Mobil să-i vândă participația la concesiune.

În acest caz nici măcar nu a fost luată decizia de investiție și nici nu ar mai putea fi luată, dacă legea offshore întârzie mult. Politica de mediu a UE și de a nu mai finanța investițiile în gaze le-ar putea face neprofitabile pe termen lung.

Romgaz are termen luna viitoare să înainteze o ofertă fermă de cumpărare a participației Exxon.

Alte speculații spun că modificările la legea offshore așteaptă încheierea acestei tranzacții, care altfel ar deveni improbabilă.

Proiectul Midia este 70% gata

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este realizat în proporţie de 70%, potrivit comunicatului BSOG.

Primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989 constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi a patru sonde de producţie la zăcământul Ana).

Ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie Ana monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.

O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul staţiei de tratare a gazelor.

Sursa foto: Facebook-

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular