Ministrul Justiției din Republica Moldova vrea să preia reforma justiției din România

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco a vorbit, în cadrul unui interviu, despre planurile sale de luptă cu corupția endemică de la Chișinău și despre reformarea profundă a acestui sistem. Acesta a precizat și în cel fel poate ajuta România în reform justiției din Republica Moldova. Totodată, Sergiu Litvinenco a vorbit și despre scandalul în care este implicat Procurorul General.

Reporter: Vedeți un soi de reticentă din partea domnului Stoianoglo pentru o eventuală plecare din funcție? Există o astfel de presiune atât din societatea, cât și din partea unor factori decidenți. I-a spus-o mai mult sau mai puțin și doamna președinte Maia Sandu, i-ați dat și Dvs. niște semnale, etc. A exista cumva și aceeași problemă anterior cu fostul Procuror General, Eduard Harunjen. Simțiți și acum din partea domnului Stoianoglo același mod de manifestare ca în cazul domnului Harunjen?

Sergiu Litvinenco: Dacă Procurorul General ar fi înțeles care este filosofia votului cetățeanului, el ar fi plecat. Votul de la parlamentare a fost un vot indirect și împotriva actualului Procuror General pentru că oamenii au votat pentru dreptate. Iar în accepțiunea oamenilor, dreptatea este atunci când hoții merg la pușcărie și hoțiile sunt oprite. Nicidecum atunci când hoții sunt eliberați și sunt lăsați să plece în Londra, a spus ministrul Justiției din Republica Moldova, într-un interviu acordat pentru G4Media.ro

Rep: Apropo de episodul Platon, aș vrea să ne spuneți, vă rog, ce părere aveți despre cum s-a comportat Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, cel care întâi a retras acuzațiile din mai multe dosare, apoi l-a eliberat din închisoare, pentru ca apoi să-l lase să plece nestigherit din țară în decursul a mai puțin de trei luni. Asta în condițiile în care presa a găsit legături clare și directe de afaceri între firmele soției domnului Stoianoglo și acest personaj controversat, Veaceslav Platon? Cum vedeți relații de afaceri între dintre familia Procurorului General și un controversat om de afaceri?

SL: Din păcate, toată societatea vede legătura dintre cei doi și regret să spun asta, dar Procurorul General s-a compromis foarte mult prin relația sa cu Veaceaslav Platon. Oamenii vorbesc deja că nu mai înțeleg cine este protejatul cui. Fie că este Stoianoglo este protejatul lui Platon, fie Platon este protejatul lui Stoianoglo.

Iarăși se vorbește că Stoianoglo ar fi vrut să plece, dar acesta nu este lăsat de Platon. Ultimul încearcă în continuare să controleze Procuratura, de aceea ambii se țin cu dinții de acest fotoliu și lucrul acesta nu este bine.

Noi vom merge înainte cu legea privind responsabilizarea funcției de Procuror General, astfel încât Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să dea decizia finală cu privire la situația creată, inclusiv prin prisma relației despre care vorbește toată societatea dintre Platon și Stoianoglo.

Rolul României în reforma justiției din Republica Moldova

Rep: Partenerii externi sunt mai activi, vă ajută pe partea aceasta de reformă? Poate nici în România, de exemplu această reformă nu ar reușit fără sprijinul și presiunea partenerilor externi. Este și Republica Moldova în această situație?

SL: Da, evident. Mizăm pe sprijinul partenerilor externi, inclusiv legea cu privire la evaluarea externă va fi implementată cu implicarea partenerilor externi. Vorbim aici chiar și de persoanele care vor evalua magistrații noștri. Fără doar și poate, mizăm și conștientizăm că de unii singuri nu vom putea realiza foarte multe.

Mai ales că partenerii externi pot să ofere și acele bune practici de care să ne conducem. Chiar și România este un exemplu. Noi am spus și în programul nostru electoral și cel de guvernare că vrem să preluăm sistemul din România, acolo unde există o singură instituție care se ocupă de marea corupția Direcția Națională Anticorupție (DNA). Nu două-trei așa ca la noi.

Rep: Vă poate ajuta România în reforma justiției. Aveți ceva contacte pe această zonă cu Bucureștiul?

SL: Vom beneficia și de expertiza unor specialiști din România. Vrem să preluăm ce a făcut România și mai ales dacă va fi cineva care a participat în procesul de reformare a instituțiilor din România și va lucra cu noi cot la cot vom putea implementa sistemul trecând peste anumite lacune sau breșe care au fost în România. Mai precis, să implementăm un sistem și mai bine decât s-a întâmplat în România.

Sursa știre: capital.ro

Sursa foto: Facebook-Sergiu Litvinenco

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular