Scandal la stația de reciclare a deșeurilor din Ciorogârla – Proiectul de 1,4 milioane euro a fost anulat!

Consiliul Județean Ilfov urma să cumpere un teren de 87.000 mp de la antrenorul de fotbal Cosmin Olăroiu pentru a construi o stație de sortare a deșeurilor, în comuna Ciorogârla, la numai câteva sute de metri de casele oamenilor și de râul cu același nume. Cetățenii s-au organizat, au strâns semnături contra demersului, iar omul de afaceri s-a retras din proiectul controversat care i-ar fi adus aproape 1 milion și jumătate de euro.

„În data de 17 august a.c, Consiliul Județean Ilfov l-a invitat pe proprietarul celor doua loturi să participe la procedura de negociere a condițiilor de cumpărare a terenurilor care urma să aibă loc în data de 20 august ac, la sediul Consiliului Județean Ilfov. Ca urmare a faptului că proprietarul terenului a transmis în scris că nu intenționează să vândă cele doua loturi, se anulează organizarea procedurii de negociere”, anunță reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov.

Un proiect care a stârnit controverse mari

O hotărâre a Consiliului Județean Ilfov cu privire la înființarea unei stații de sortare deșeurilor – mai precis, un sistem de management integrat al deșeurilor (SMID) –a stârnit revolta sutelor de familii din Ciorogârla. Instituția voia să cumpere de la familia Olăroiu două terenuri pe care le-a evaluat la 1.390.400 euro (16 euro/mp). Pe aceste terenuri urma să fie construită stația de reciclare a deșeurilor.

150 de mașini de gunoi pe zi

Centrul de sortare ar fi trebuit construit, în apropierea Autostrăzii A1, pe sensul București-Pitești, cu acces de la nodul rutier situat la km 22-23. Aici urmau să vină, zilnic, peste 150 de maşini de gunoi, să fie descărcate aproape 200 de mii de tone de deşeuri anual, din aproape toate localităţile din judeţul Ilfov.

Locuitorii comunei au luat inițiativa pe rețelele de socializare, au strâns sute de semnături împotriva proiectului și au depus o plângere prin care solicitau evocarea Hotărârii Consiliului Județean Ilfov: „distanța față de așezări umane este mai mică de 500 de m, iar distanța față de arii protejate este mai mică de 800 m”, se arată în plângerea penală.

70% din apa potabilă pentru București, la stația Arcuda

Hubert Thuma, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, declara în urmă cu câteva zile că terenul pe care se va construi stația nu a fost achiziționat, astfel că locația Ciorogârla nu este stabilită sută la sută.

Cu toate acestea, pe 28 iulie a fost dată o hotărâre a Consiliului Județean Ilfov prin care se demarau procedurile de achiziție a terenului de 86.900 mp din Ciorogârla, „imobil aflat în proprietarea persoanelor fizice Olăroiu Aurelian Cosmin și Olăroiu Claudia Luminița”, se arată în hotărârea din 28 iulie.

Roxana Tenciuc, consilier la primăria din Ciorogârla, a declarat pentru Gândul.ro că localnicii au fost îngrijorați deoarece locuințele acestora se află la mai puțin de 300 de metri de unde urma să fie construită stația.

Mai mult, în apropiere se află și râul Ciorogârla, iar la 1000 de metri este situat spațiul Arcuda, care furnizează 70% din apa potabilă pentru București.

Noi nu suntem împotriva proiectului. Suntem cu toții oameni care sortează și știm importanța reciclării și sortării deșeurilor.Proiectul așa cum a fost prezentat sună foarte frumos, cu un sistem anaerob, că nu miroase ș.a.m.d. Însă era normal ca în acest context, oamenii care au locuințe la mai puțin 300 de metri să fie îngrijorați, explica, joi, consilierul local Roxana Tenciuc.

O victorie pentru localnici

Localnicii comunei spun că decizia de anulare a procedurii de achiziție este o victorie în lupta lor cu Consiliul Județean Ilfov.

„Dacă ecologia nu e de interes local, măcar sănătatea oamenilor și calitatea vieții lor este sau ar trebui să fie importantă pentru autorități. O stație de reciclare a deșeurilor ne-ar fi afectat sănătatea și stilul de viață. Ciorogârla e cunoscută pentru liniștea pe care o oferă și pentru calitatea mediului. Această realitate ar fi devenit istorie odată ce Consiliul Județean și-ar fi impus punctul de vedere”, spune Alexandru, un localnic din Ciorogârla pentru Gândul.

Ce spun reprezentații CJ IF

Consiliul Județean a precizat că în cazul în care Județul Ilfov-Consiliul Județean nu realizează un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, se pierde definitiv finanțarea europeană alocată.

„În această situație, obligația de a achiziționa echipamente de colectare separată și transport a deșeurilor precum și pentru realizarea unor instalații de tratare va reveni exclusiv UAT-urilor, fapt ce va conduce în mod direct la creșterea tarifului pentru serviciul de salubrizare, la un nivel peste nivelul de suportabilitate a populației din județul Ilfov. Luând în considerare cele de mai sus, Consiliul Județean Ilfov va continua demersurile în vederea identificării unor amplasamente corespunzătoare pentru realizarea investițiilor din cadrul proiectului SMID Ilfov”, se arată în postare de pe Facebook a CJ IF.

Sursa știre: gandul.ro

Sursa foto: mediafax.ro

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular