Marșul Comunității LBGT nu a primit acceptul primăriei Capitalei!

Marșul comunității LBGT prin București nu a primit acceptul Primăriei. Care e motivul invocat de Nicușor Dan. Astfel, mai mușți reprezentanți ai Asociației ACCEPT au protestat în fața sediului Primăriei Capitalei. 

Nicușor Dan își pune în cap comunitatea LGBT. Le-a refuzat marșul pe care voiau să-l organizeze în Capitală

Marșul comunității LBGT prin Capitală nu a primit acceptul Primăriei București. Ce motiv a invocat de Nicușor Dan pentru refuzul paradei LGBT.

Ca urmare, mai mulți reprezentanți ai Asociației ACCEPT au protestat astăzi în fața sediului Primăriei Capitalei după ce instituția condusă de Nicușor Dan nu a autorizat organizarea marșului Bucharest Pride pe Calea Victoriei.

Primăria Municipiului București afirmă că a propus alte variante, pentru că, în weekend, Calea Victoriei devine pietonală pentru evenimentul ”Străzi deschise”, iar marșul LGBT nu s-ar putea desfășura în siguranță.

„Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride la doar o săptămână înainte de eveniment”, este mesajul afișat de organizație pe pagina de Facebook, însoțit de clipul de la protestul pe care câțiva reprezentanți l-au susținut în fața sediului Primăriei.

Primăria București afirmă că parada Pride nu s-ar putea desfășura în siguranță întrucât ar fi prea mulți oameni pe Calea Victoriei într-o zi de duminică, în contextul în care bulervadul devine pietonal în weekend.

„Deocamdată, Comisia, întrunită în ședință în data de 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanții la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfășura pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradițional are loc proiectul intitulat Străzi deschise. Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociație va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți”, susține Primăria.

În plus, cei de la Primărie amintesc că solicitarea de a avea 10.000 de participanți pe care a formulat-o ACCEPT este în contradicție cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită maximă de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații, în contextul pandemiei de coronavirus.

Comunicatul Primăriei Capitalei

„Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a oferit Asociației ACCEPT mai multe opțiuni pentru organizarea evenimentului „Marșul Bucharest PRIDE” și rămâne deschisă pentru noi discuții cu reprezentanții Asociației, în speranța ajungerii la o poziție comună.

Deocamdată, Comisia, întrunită în ședință în data de 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanții la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfășura pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradițional are loc proiectul intitulat ”Străzi deschise”.

Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociație va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți. Astfel, nu sunt întrunite condițiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca „Marșul Bucharest PRIDE” să fie organizat fie în aceeași locație dar într-o altă zi, fie în aceeași zi dar într-o altă locație, pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanți adaptat condițiilor sanitare actuale și cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

Marșul poate avea maxim 500 de oameni

Menționăm că organizatorii „Marșului Bucharest PRIDE” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanți, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații.

Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus.

Primăria Municipiului București rămâne în dialog cu Asociația ACCEPT și respectă dreptul acestei organizații a societății civile de a-și face auzită vocea.

Informăm că din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Capitală fac parte, printre alții, reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, reprezentanți ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Brigăzii Rutiere, Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, STB și ASSMB.

Precizări de ordin juridic:

1. Evenimentul “Străzi deschise” nu este o adunare publică, ci un spațiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureșteni, organizat de Municipalitate în fiecare week-end începând cu 29 mai 2021.

Temeiul legal pentru care evenimentul “Bucharest Pride” nu se poate suprapune cu evenimentul “Străzi deschise” nu este interdicția de suprapunere a două adunări publice ( “Străzi deschise” nu este o adunare publică, așa cum am arătat), ci art. 2 din Legea 60/1991 a adunărilor publice.

Conform acestuia, nu pot fi organizate adunări publice în locații care pot să pună în pericol participanții. Organele de ordine din Comisia de avizare au avertizat asupra pericolelor de organizare a unui miting într-o zonă cu densitate deja crescută, arătând că există riscuri în asigurarea siguranței participanților la marș.

2. Asociația ARCEN nu are nicio atribuție în organizarea evenimentului “Străzi deschise”. Asociația a propus Municipalității pietonalizarea în weekend a unor zone din București. Municipalitatea a adoptat propunerea, iar atribuțiile privind desfășurarea corespunzătoare a evenimentului, conform documentelor oficiale aprobate, revin Poliției Locale, Poliției Naționale și Administrației Străzilor.

3. Ambele cereri pentru miting ale Asociației Accept prevăd un număr de 10.000 participanți. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricțiile sanitare, era 100. Este motivul pentru care discutarea cererii a fost amânată, așteptând relaxarea măsurilor de securitate anunțată de Guvern. La acest moment, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale este 500.

4. Primăria Municipiului București nu poate refuza organizarea unui miting Asociației Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizație legal constituită, conform unei decizii a instanței de judecată”, arată Primăria Capitalei.

Sursa foto: impact.ro

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular