Senator USR PLUS atac la adresa lui Iohannis: „Astăzi este o zi tristă pentru România educată. Baronii locali ai politicii vechi pot să stea liniștiți”

Senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie critică decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a trimite spre reexaminare legea ce prevede ca numirea directorilor interimari ai unităţilor de învăţământ preuniversitar, dacă posturile nu sunt ocupate prin concurs, să poată fi făcută de către consiliile de administraţie ale instituţiilor de învăţământ. El spune că decizia „ţine captive şcolile în mâinile filialelor politice de judeţ”.

„România educată … mai încolo, nu astăzi.  Am muncit alături de colegii mei 6 luni pentru iniţiativa legislativă care înlocuieşte pixul inspectorilor generali cu votul secret al consiliului de administraţie al şcolilor. Ce am făcut în 6 luni? Ne-am consultat cu profesori, cu directori, am lucrat cu jurişti din partea sindicatelor, am organizat îndelungi dezbateri. Coşmarul nostru cel mai mare atunci (ca şi acum) când am elaborat legea a fost că incidentul 9 ianuarie (care a dus la schimabrea a peste 700 de directori de şcoli) se va repeta la scară naţională în luna august (peste câteva zile) când se vor vacanta toate cele aproximativ 10,000 de posturi de directori şi directori adjuncţi”, a transmis Ştefan Pălărie pe Facebook.

El argumentează că „astăzi, aproape toţi inspectorii şcolari generali sunt numiţi politic, (cu funcţii de partid în spate – şi foşti participanţi la alegerile locale în septembrie) şi îi găsim cocoţaţi în aceste funcţii tocmai pe fondul neorganizării unor concursuri transparente în 2020 sau în prima parte a lui 2021. Aceşti oameni urmează “în baza legii” să hotărască în luna august ce culoare politică va colora unităţile de învăţământ din România. Coşmarul acesta a fost absolut inacceptabil pentru USR PLUS şi am făcut toate eforturile umane şi inumane pentru a obţine majoritate în Parlament în spatele acestei legi – tocmai pentru a face un prim pas către normalitate în educaţie. Sau către o Românie Educată”.

Liderul susţine că decizia va duce la amânarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor, astfel că funcţiile vor fi din nou obţinute pe criterii politice, precum „în ultimii 30 de ani de democraţie”. Despre Proiectul „România Educată” spune că nu îşi propune descentralizarea sistemului de învăţământ, ci doar o „mică pilotare în 60 de unităţi”, care a mai avut loc şi s-a încheiat cu rapoarte de implementare.

„Decizia de astăzi de trimiterii a legii către re-examinare din partea Administraţiei Prezidenţiale – dincolo de argumentele superficiale invocate – reprezintă o decizie politică de a ţine captive şcolile în mâinile filialelor politice de judeţ. În scenariul declanşat astăzi ce va urma este simplu de intuit:

1) Concursurile pentru ocuparea funcţiilor de director vor fi amânate şi mai mult – nici până în prezent nu avem o metodologie oficială dată prin Ordin de Ministru – cine va ma grăbi ministerul acum când legea a fost întoarsă în Parlament.

2) Luna august va fi zguduită de scandalurile din fiecare judeţ. Vom asista la filmul tragic al “pleacă ai voştri vin ai noştri” atât de mult exersat în ultimii 30 de ani de democraţie.

3) Tot în luna august se doreşte constituirea unui grup transpartinic pentru implementarea proiectului “România Educată” – şi transpunerea lui în legislaţie – proiect care în esenţă nu îşi propune descentralizarea sistemului de învăţământ din România – ci doar o mică pilotare în 60 de unităţi de învăţământ, pilotare care a mai avut loc în anul 2004-2005 încheiată cu rapoarte de implementare”, a mai transmis Ştefan Pălărie.

Ştefan Pălărie mai argumentează că o reformă reală în domeniul educaţiei necesită renunţarea la „duplicitarism”.

„În concluzie … maniera de a face reformă reală în România – mai ales în domeniul educaţiei – are nevoie de reformă. Şi de renunţarea la duplicitarism. Altminteri facem reformă dar doar colorată potrivit. Astăzi este o zi tristă pentru România Educată – baronii locali ai politicii vechi pot să stea liniştiţi, îşi vor menţine controlul şi influenţa prin intermediul şcolilor, punând labele şi pe profesori, şi pe părinţi, dar şi pe viitorul copiilor”, a conchis liderul.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care vizează procedura de numire a directorilor interimari ai unităţilor de învăţământ preuniversitar, dacă posturile nu sunt ocupate prin concurs. Prin conţinutul normativ, unele dintre reglementările legii sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, motiv pentru care se impune reexaminarea acesteia de către Parlament, susţine şeful statului.

Sursa știre: adevarul.ro

Sursa foto: Facebook-Ștefan Pălărie

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular