Primăria Capitalei realizează un studiu de calitate al aerului pentru a afla care sunt sursele de poluare și zonele cele mai afectate

Capitala se află în topul celor mai poluate orașe ale țării și o paște măsuri dure de la Comisia Europeană, dacă nu rezolvă problema. Astfel că Primăria Generală se pregătește să facă un studiu de calitate a aerului. Vrea să știe care sunt sursele de poluare și zonele cele mai afectate.

Primăria Capitalei a lansat în SEAP, pe 2 iulie, un anunț de consultare a pieței. Acesta vizează determinarea valorii estimate pentru servicii de elaborare a Studiului de calitate a aerului și asigurării asistenței tehnice pentru realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București (PICA), pentru perioada 2022-2026.

Astfel, până pe 16 iulie, operatorii economici interesați pot transmite opinii, sugestii sau recomandări cu privire la specificațiile tehnice, valoarea estimată a achiziției serviciilor de consultanță în lei fără TVA și termenul de livrare de la data semnării contractului de servicii.

Adresa de e-mail la care se pot trimite propuneri este secretariat.directiademediu@pmb.ro. Specificațiile tehnice privind serviciile solicitate pot fi consultate accesând următorul link: https://www.pmb.ro/interes-public/arhiva/get-public-interest-announcemen….

Prin elaborarea Studiului de calitate a aerului se urmărește, printre altele, identificarea principalelor surse de emisie și elaborarea hărților de poluare, identificarea măsurilor de reducere a emisiilor asociate, precum si evaluarea măsurilor prevăzute în PICA 2018-2022, în ceea ce privește efectele implementării, dificultățile în implementare, atingerea indicatorilor stabiliți.

Asistența tehnică este necesară pentru realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București pentru perioada 2022-2026 și a Planului de Menținere a Calității Aerului în Municipiul București pentru perioada 2022-2026.

În plus, se dorește să se asigure măsurile care să impună un aer curat și să se afle zonele de influență a poluării.

Bucureștiul se află în procedură de infrigement, iar Planul Integrat de Calitate a Aerului aprobat în 2018 nu și-a atins obiectivele. Orașul înregistrează în continuare valori ridicate ale nivelului de poluare.

Potrivit Gărzii de Mediu, Capitala înregistrează depășiri ale concentrațiilor admise pentru indicatorul PM 10.

Iar cauzele sunt activitatile industriale, traficul rutier, încalzirea rezidențială, șantierele, salubrizarea ineficientă, arderile necontrolate de deșeuri, fondul de poluare regional, precum și condișiile meteorologice.

Specialiiștii atrag atenția că putem dezvolta bronşite acute şi cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii la polen, cancere pulmonare şi ale căilor respiratorii şi afecţiuni ale aparatului reproducător.

Sursa foto: Facebook-Primăria Municipiului București

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular