Traian Băsescu despre un posibil război între Rusia și Ucraina: „România va trebui să aducă sub arme rezerviștii din alte țări!”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit despre un posibil conflict armat de proporții în Ucraina, acolo unde Rusia pune din ce în ce mai multă presiune. Fostul șef de stat a spus și cum ar trebui să reacționeze România.

Băsescu a vorbit despre un posibil război între Ucraina şi Rusia

Traian Băsescu spune că principalul obiectiv al Rusiei este să aibă din nou acces la Dunăre, iar din acest motiv a invadat Ucraina. În plus, Băsescu consideră că este posibil ca o confruntare militară să abă loc în Ucraina în perioada următoare. În acest context, fostul șef de stat consideră că România va fi nevoită să-și aducă în țară toți rezerviștii, lucru care ar trebui discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„Rusia e un factor de destabilizare a regiunii. Nu doar legat de Crimeea, ci și de Transnistria, și Nagorno-Karabah, și Osetia. E clar că un obiectiv strategic al Rusiei e să aibă acces la Dunăre. Rusia avea cea mai mare flotă la Dunăre, iar acum nu se poate apropia de Chilia, unde era vechea graniță. România nu are o amenințare directă”, a declarat Train Băsescu.

Traian Băsescu spune că românii trebuie să stea liniștiți, deoarece Rusia nu caută un conflict cu NATO. „Până la summit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO în țările baltice, Polonia, România. Legea privind rezerviștii e o soluție discutată. S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem o mare problemă aici, pentru că foarte mulţi dintre rezervişti sunt la muncă în Italia, în Spania, în Franţa, în Germania… Deci este un subiect pe care CSAT îl va analiza în perioada următoare, el a făcut obiect de discuţie în ultimul CSAT şi va trebui să ne refacem capacitatea de a aduce rezerviştii sub arme, dacă este nevoie”, a mai declarat Traian Băsescu

Rusia a trimis în urmă cu câteva luni zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, iar întreaga omenire a vorbit despre un eventual conflict militar. Trupele au fost retrase de ruși, cel puțin declarativ, însă președintele Ucrainei spune că Rusia are 40.000 de oameni în Crimeea și 40.000 la frontiera cu Ucraina. Cu toate acestea, specialiștii spun că rușii preferă o altă tactică.

„Deci este aceasta o forță de invazie? Ar putea fi, dar analiștii spun că o invazie mare este puțin probabilă. Infiltrarea ar fi mai mult metodă încercată și de încredere a Rusiei. Forțele speciale ruse fără însemne – poreclite „omuleți verzi” – au preluat Crimeea în 2014”, a mai spus Băsescu.

Sursa știre: impact.ro

Sursa foto: Facebook-Traian Băsescu

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular