Noi dovezi științifice leagă miocardita de vaccinurile Pfizer și Moderna

Cazurile de miocardită sunt „mai multe decât se aștepta” în rândul membrilor militari de sex masculin după a doua doză de vaccin mARN COVID-19, se arată într-un nou studiu.

Un nou studiu publicat marți în jurnalul JAMA Cardiology, evaluat de experți, a raportat un număr „mai mare decât era de așteptat” de cazuri de miocardită în rândul membrilor militari de sex masculin după a doua doză de vaccin mARN împotriva virusului Covid-19. Se consideră că beneficiile depășesc riscurile, dar datele încă „subliniază necesitatea ca noi să fim vigilenți”, spune un expert.

Membrii armatei americane care au fost vaccinați împotriva COVID-19 au prezentat rate mult mai mari decât se aștepta de inflamație cardiacă, deși afecțiunea era încă extrem de rară, potrivit unui studiu publicat marți.

Două noi serii de cazuri publicate marți în JAMA Cardiology susțin o legătură între a doua doză de vaccinuri COVID-19 pe bază de mARN și dezvoltarea miocarditei acute în 4 până la 5 zile.

Similar studiilor anterioare, rapoartele arată că pacienții afectați tind să fie tineri și bărbați şi prezintă dureri în piept, constatări anormale ale ECG și troponine crescute.

Han Kim, MD (Duke Cardiovascular Magnetic Resonance Center, Durham, NC), autor principal al uneia dintre noile studii, a declarat că posibilitatea unei legături cauzale este consolidată de miocardită, care a avut loc la 5 zile după vaccinare în ambele studii, a subliniat el.

Este important ca medicii să-și dea seama că acesta este un posibil efect secundar al vaccinării COVID-19, astfel încât să o poată trata în mod adecvat, a mai spus dr. Han Kim.

Studiul a furnizat informații despre patru pacienți care au dezvoltat miocardită acută la 1 până la 5 zile după administrarea unei a doua doze fie a vaccinului Moderna, Pfizer / BioNTech.

Trei dintre pacienți erau bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 36 de ani, iar a patra era o femeie. Toţi au prezentat dureri toracice severe, constatări anormale ale ECG și troponine crescute. Testarea pentru COVID-19 a fost negativă la cei trei pacienți. Constatările CMR au fost tipice pentru miocardită.

În acest context, experţii notează că numărul total de cazuri de miocardită la centrul lor în perioada de studiu (februarie-aprilie 2021) a fost mai mare decât numărul total observat în aceeași perioadă de 3 luni din fiecare an, începând cu 2017.

Toți bărbații – care anterior erau sănătoși – prezentau dureri toracice acute și troponine crescute în termen de 4 zile de la vaccinare. ECG-uri anormale au fost observate la 83%, iar patru pacienți (17%) au avut disfuncție VS.

Bărbații au beneficiat de îngrijire atentă și s-au recuperat sau se vindecă în momentul raportării studiului. Simptomele cardiace s-au rezolvat în decurs de o săptămână pentru 16 pacienți.

Având în vedere că armata a administrat aproximativ 2,8 milioane de doze de vaccin ARNm în perioada de studiu, numărul cazurilor de miocardită a fost mic, observă anchetatorii, dar a fost  mai mare decât se așteptau. Vigilenta pentru evenimente adverse rare, inclusiv miocardita, dupa vaccinarea COVID-19 este justificata, dar nu ar trebui sa diminueze încrederea generală în vaccin în timpul pandemiei, spun experţii, potrivit theepochtimes.

Comentând pentru TCTMD, João Cavalcante, MD (Minneapolis Heart Institute – Abbott Northwestern Hospital, MN), al cărui grup detaliază patru cazuri de miocardită legate de vaccinarea cu ARNm în JACC: Imagistica cardiovasculară la începutul acestei luni, a spus că orice serie de cazuri publicate până acum evidențiază faptul că există un semnal clar de miocardită asociat cu vaccinurile de la Moderna și Pfizer / BioNTech.

Sursa știre: evz.ro

Sursa foto: Facebook-Intelligence Strategy

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular