Dovada că avem procurori sub comandă politică. Aceleași fapte de corupție anchetate diferit în România și în Belgia

Un dosar penal în care au fost anchetate fapte de corupție petrecute la nivelul Ministerului Transporturilor a fost instrumentat atât în România cât și în Belgia. Era implicată în dosar, ca parte reclamantă, și firma Astaldi.

Povestea acestei anchete este extrem de interesantă și ea dovedește că avem procurori care sunt dispuși să facă tot posibilul ca să acopere matrapazlâcurile comise de partide și politicieni de la putere. Veridicitatea acestei afirmații este dată de punerea în oglindă a anchetei făcute de procurorul român și concluziile sale și ancheta procurorului belgian care a ajuns la un alt adevăr și nu s-a sfiit să indice ca beneficiari ai faptelor de corupție un partid – PNL și politicieni din rândul lui. Dezvăluirea despre această teribilă anchetă a făcut-o Cornel Nistorescu, directorul ziarului on-line Cotidianul.

Cunoscutul jurnalist a publicat două texte despre acest caz, cu mesajul clar adresat publicului: Să vedeți cum se face justiția în România și cum se protejează un partid politic (aflat la putere) în cazuri de corupție și spălare de bani! Datorită acestui demers mi-am permis să preiau cele mai relevante aspecte din dezvăluirile lui Cornel Nistorescu.

Faptele de corupție consemnate în dosarul cu pricina s-au petrecut între anii 2012-2015. E vorba de liberali, de sponsori ai lor și de celebra firmă Astaldi, cea cu multe contracte cu statul român în domeniul construcției de drumuri și căi ferate. 

În mai 2012, când USL a venit la putere cu Guvernul Ponta, liberalii l-au numit pe Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. Acesta și-a luat consileră și șefă de cabinet pe Mihaela Szilagy, soția italianului Favino Roberto Pasquale. În preajma acestui cuplu era și italianul Mario La Sala.

Compania Astaldi, filiala din Romania, avea de încasat o sumă enormă de la CFR Călători. Și au trimis un reprezentant la Transporturi ca să ceară să i se plătească din dări. Atunci a intrat în joc echipa Mario La Sala, Mihaela Szilagy și Favino Roberto Pasquale. Cei trei i-au propus lui Pier Canino (director Astaldi Romania) să faciliteze încasarea banilor în schimbul unui comision de 10%. Are loc chiar o întâlnire în Italia la care participă și conducători de la Astaldi Spa și ministrul Ovidiu Silaghi. Acolo se stabilește ca în cazul achitării datoriilor restante către Astaldi Spa, comisionul să fie plătit către o firmă de consultanță. În această firmă ajung peste 2 milioane de euro, constată ulterior procuroarea Ionela Crina Bălan.

La un moment dat, directorul de la Astaldi, Pier Canino face denunț la DNA. La capătul anchetei, procuroarea Bălan se oprește doar asupra celor trei oameni care gravitau în jurul ministrului Silaghi. Întocmește rechizitoriul și îi rimie în judecată. Îi acuză de trafic de influență și complicitate la trafic de influență. În rechizitoriu descrie că echipa celor trei au primit diverse sume de bani, în perioade diferite. Plata se făcea în contul unor firme controlate de ei. Din așa firmă de consultanță, unde se primea șpaga, au plecat banii în Belgia. Procuroarea consemnează că sumele reprezentau „prețul influenței pe care inculpații promiteau să o folosească asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina pe acesta să se implice în rezolvarea problemei Astaldi Spa Sucursala Gheorghe Petrașcu, legată de plățile scadente și restante ale CFR”. A considerat că e vorba de spălare de bani.

Și cam asta e tot, în opinia procuroarei Ionela Crina Bălan. Trei personaje inculpate, nicio suspiciune rezonabilă cu privire la ministrul Silaghi sau PNL.

Doar că, de la firma de consultanță Team Delta Project, cea mai mare parte din bani pleacă în Belgia la două firme bidon, Ensemble International Consulting Group SPRL și Eble SPRL, firme fantomă înființate pentru spălarea banilor, așa cum avea să consate procurorul belgian. Aici intră și sumele transferate pe post de mită pentru cîștigarea lucrărilor de la firmele Aktor SA și de la Copisa Constructora Pirenaica SA, și ei beneficiari de lucrări în Romania.

„De exemplu, procurorul belgian notează că la data de 13 iulie 2013 Aktor transferă la SPRL Eble valoarea unei facturi de 341.700 EUR pentru un contract de consultanță. Copia Constructora Pirenaica presează și ea firma Coremi SRL (reprezentată de Voiciloiu Ioan) din Rovinari să plătească la Ensemble ICG (bidonul din Belgia) suma de 54.438 euro. Angajații de la Coremi Inter din Rovinari, cercetați de OLAF, au declarat că firma belgiană nu a prestat nici un fel de lucrare pentru lucrările la DN 66, drumul de la Bumbești la Petroșani”, scrie Cornel Nistorescu.

Și tot el consemnează că procurorul belgian a avut curajul „să scrie negru pe alb că banii pentru care sunt cercetați Mihaela Vasilica Szechely, Mario la Sala și Favino Roberto Pasquale au ajuns în mare parte (sau în cea mai mare parte) la firme de publicitate implicate în campaniile de comunicre ale PNL și la fideli liberali gen familia Schneker.

Una dintre campaniile derulate pe banii rezultați din corupție și spălare de bani a fost și cea de la Referendumul din 2012, inițiat de USL împotriva lui Traian Băsescu. În Belgia, există mărturii că banii erau dirijați de Andreea Lambru, secretar de stat și secretar general adjunct al PNL (adjuncta lui Eduard Hellvig, în acel moment secretar general al PNL) și simpatia lui Radu Stroe”.

Dacă în România a fost salvată onoarea PNL-ul de la un mare scandal de corupție, „rechizitoriul întocmit de procurorul regal Gilles de Halleux, reprezentînd Tribunalul Corecțional de la Bruxelles, descrie funcționarea unui grup infracțional complex, constituit pentru încălcarea legilor și regimului fiscal din Belgia, dar și pentru spălarea banilor din România și pentru întoarcerea lor în beneficiul PNL”.

Procurorul belgian are deci altă opinie decât a procurorului român Ionela Crina Bălan, care zice că traficul de influență a fost pentru sine. Cornel Nistorescu publică fragmente și facsimile din rechizitoriul procurorului belgian care consemnează sumele plătite de cele două firme bidon, înregistrate în Belgia, către agențiile de publicitate ale PNL din România.

La comisia rogatorie, făcută de belgieni, Andreea Lambru a recunoscut că banii erau pentru campaniile de publicitate ale PNL. La fel, și firmele românești de media care au încasat banii au recunoscut că dispozițiile și comenzile erau date de Andreea Lambru (numită secretar general adjunct al Guvernului, în locul lui Dan Mihalache) și că banii primiți au fost pentru seviciile prestate de agenții către Partidul Național Liberal.

Sursa foto: Facebook-Șoapta Florilor

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular