Inițiativa USR – strângerea fondului clasei ar putea deveni infracțiune

Generații întregi de părinți au plătit, cu mai mult sau puțin entuziasm, celebrul fond al clasei. În viitorul apropiat, însă, acest obicei ar pute deveni o simplă amintire.

Mai mulți parlamentari USR vor ca strângerea fondului clasei să fie pedepsită contravențional, iar sumele nu sunt deloc mici. Potrivit unui proiect de lege depus joi la Parlament, „strângerea ilegală de bani de părinți și copii” ar putea atrage amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

„Am depus astăzi în Parlament o nouă inițiativă legislativă în care solicit ferm ca practica strângerii ilegale de bani de la părinți și copii să fie eliminată și pedepsită. Prezenta modificare legislativă introduce o nouă sancțiune cu caracter contravențional care poate fi constatată și aplicată de ofițerii sau agenții de poliție competenți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Anticipăm faptul că aceste modificări legislative propuse vor duce la o corijare definitivă a modului în care elevii, părinții, dascălii, personalul din toate unitățile de învățământ și chiar factorul politic, văd și înțeleg obișnuința de a solicita, în mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educație adecvată în cele mai bune condiții”, a scris pe Facebook deputatul USR-PLUS Filip Hăvârneanu, inițiator al legii.

În proiectului de lege semnat de parlamentarii USR se specifică faptul că în „unitățile de învățământ de stat și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sau chiar în afara acestor spații, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpușilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare și de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora”.

Inițiativa legislativă introduce și sancțiuni pentru cei care nu se vor conforma: „nerespectarea dispozițiilor art. 7 alin. (12), cu amendă între 1000 și 2000 de lei”.

În mod surprinzător, reprezentanții asociațiilor de părinți de la noi din țară critică inițiativa USR, numind-o o „prostie”, în condițiile în care interdicția este deja reglemantată prin Regulamentul de Organizare și Funcționare.

„În acest moment este reglementat în Regulamentul de organizare și functionare, de câte ori a fost updatat, noi – cred că sunt doi ani de zile, în care am ținut să menționăm expres că este interzisă colectarea de fonduri în interiorul școlii, decât cu respectarea legii, adică sponsorizări sau prin intermediul asociațiilor cu personalitate juridică, care pot strange acești bani dar nu sub forma de fondul clasei, fondul școlii, ci prin cotizații sau sponsorizări către asociația de părinți, banii fiind direcționați în urma unui dialog între această asociație cu personalitate juridică și unitatea de învățământ”, a declarat Iulian Cristache, Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, potrivit HotNews.ro.

Sursa foto: Facebook-La Măruță

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular