Alin Stoica a început să atace în justiție numirile făcute pe posturile de directori de Nicușor Dan

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, joi că a început să atace în justiție numirile făcute pe posturile de directori de primarul municipiului București, Nicușor Dan. Este vorba despre numirile făcute prin detașare, și nu prin concurs, a precizat prefectul. Surse din Primăria Capitalei au declarat că acțiunea prefectului este “nejustificată”.

„Atacăm în contencios administrativ detașările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor. Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la finalizarea concursurilor, ci detașări din rândul consilierilor”, a spus Alin Stoica pentru G4Media.ro. Am avut o corespondență pe această temă, în care i-am explicat că nu sunt legale, dar a continuat.

Alin Stoica: Prefectul Capitalei spune că numirea temporară nu a fost luată în calcul de primarul Nicușor Dan, cu toate că avea această posibilitate legală. „Codul Administrativ și o hotărâre de guvern prevăd că există câteva modalități de numire în acest funcții: concurs, examen sau numire temporară în funcție până la finalizarea concursului. Metoda detașării utilizată în acest caz ocolește regula, singura excepție e numirea temporară”, a precizat Alin Stoica. „Primarul nu a uzat-o. E vorba de sănătatea aparatului administrativ.

Nu poți umple aparatul cu persoane care nu au trecut un concurs, ci doar beneficiază de încrederea demnitarului”, a afirmat Alin Stoica. În prezent, a fost atacată la Curtea de Apel o singură numire, dar prefectul Capitalei va analiza și celelalte numiri de directori făcute de Nicușor Dan.

Printre directorii numiți de Nicușor Dan prin detașare din rândul propriilor consilieri Răzvan Aurelian Munteanu (fost consilier al primarilor Chiliman și Tudorache, detașat director al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic), Victor Picu – șef la Direcția de Arhitectură Peisagistică, Marian Dinu – director la Centrul Palatele Brâncovenești, Dan Croitoru – șef la Administrația Cimitirelor.

„Acțiunea prefectului Alin Stoica este nejustificată” Surse din cadrul Primăriei Capitalei au declarat pentru ziarul Libertatea că „acțiunea prefectului Alin Stoica este nejustificată, în condițiile în care, potrivit Codului Administrativ, prefectul trebuie să verifice legalitatea actelor administrative și nu aspecte care țin mai degrabă de Codul Muncii”.

„În acest sens, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a decis schimbarea din funcție a directorului de la Administrația Străzilor, nemulțumit de faptul că acesta era incapabil să gestioneze problema gropilor și atunci a luat o decizie urgentă și a decis numirea lui Marian Aurelian Bârgău la conducerea Administrației Străzilor”, mai precizează aceleași surse.

De asemenea, surse din PMB au declarat pentru ziar că „explicația politică” pentru acțiunile prefectului Alin Stoica „e simplă”: „Prefectul e numit de USR PLUS, care e supărat că primarul a refuzat sa-i dea lui Tomescu (n.r. Horia Tomescu) drept de semnatură”. Atacul în justiție inițiat de prefectul Capitalei vine pe fondul tensiunilor constante dintre Nicușor Dan și USR PLUS, provocate de refuzul primarului de a-i delega dreptul de semnătura viceprimarului Horia Tomescu.

În luna aprilie, proiectul de buget al Bucureștiului a născut noi tensiuni între primarul Nicușor Dan și alianța USR PLUS, dar și între consilierii generali din acest partid. Șapte consilieri generali USR-PLUS din totalul de 17, în frunte cu viceprimarul Horia Tomescu, i-au cerut primarului să retragă proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi pentru că acesta nu este „realist” și nu a fost corect fundamentat. O parte dintre consilierii USR PLUS nu au votat bugetul propus de Nicușor Dan, iar proiectul a fost respins în ședința Consiliului General al Municipiului București.

Sursa știre: libertatea.ro

Sursa foto: Facebook-Digi24

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular