Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență va fi inaugurat astăzi la București

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) va fi inaugurat luni la București, printr-un eveniment găzduit de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. La inaugurare vor participa președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geaonă, și vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale și prognoză.

„E-ARC va reprezenta o platformă pentru o abordare strategică integrată în ce privește reziliența și va permite dezvoltarea de programe și inițiative în domeniu, axate pe trei piloni:

combaterea și reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare;

dezvoltarea de instrumente analitice și bune practici;

cooperarea practică în cercetare, educație, pregătire profesională și exerciții comune.

Pentru început, E-ARC va funcționa ca instituție publică națională cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor state din UE, NATO sau partenerilor acestor organizații care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acțiunilor și valorificarea bunelor practici în materie. În cadrul Centrului cu sediul la București urmează să-și desfășoare activitatea cercetători și experți români și străini, recunoscuți pentru expertiza lor în domeniu.

E-ARC va coopera, în mod activ, atât cu instituții publice, cât și cu mediul privat, cu cel universitar și cu societatea civilă pentru a facilita dezvoltarea unei abordări privind reziliența la nivelul societății.

În prima etapă de activitate, E-ARC urmează să operaționalizeze o serie de grupuri de lucru pe următoarele teme: – reziliența societală; – reziliența în domeniul tehnologiilor emergente și disruptive; – reziliența sistemelor de comunicații și a noilor ecosisteme tehnologice; – reziliența la crize și urgențe complexe; – reziliența asigurării continuității guvernării și a serviciilor esențiale; -reziliența infrastructurii de transporturi; – reziliența statelor din vecinătatea NATO și UE la influențele antioccidentale ale actorilor statali și non-statali”, potrivit unui comunicat transmis de MAE, pe 19 mai.

Sursa foto: Facebook-Centrul de Studii Europene SNSPA

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular