Emmanuel Macron a conferențiat despre viitorul Europei

Emmanuel Macron a deschis, duminică, conferința privind viitorul Europei de la Strasbourg cu un discurs care vizează construirea unei Europe unite și puternice, adaptată la noile provocări ale acestui secol, capabilă să joace un rol important în marile probleme ale planetei, capabilă să gestioneze mai bine situații de genul actualei pandemii.  Emmanuel Macron dorește să joace un rol în construirea și afirmarea unui nou model european, afirmat deja în perioada crizei sanitare.

Deplorând ceea ce el a numit „defetismul ambiant”, Emmanuel Macron a apărat eficacitatea răspunsului european la criza sanitară și a cerut Europei să-și „decidă mai rapid și mai cu forță” viitorul.

 Acesta a criticat actuala speţă de „defetism ambiant” care constă în a spune că Europa a ajuns în situația de nu fi capabilă să răspundă la situații de criză.

„Eu, însă, răspund la aceste critici spunând că, dimpotrivă, în această criză s-a afirmat un nou model european… Acest model, identitatea noastră profundă, a fost cea care ne-a permis să rezistăm, iar cooperarea europeană a salvat vieți omenești”, declară Macron.

Președintele Franței a regretat că democrația „este în mod insidios din ce în ce mai mult contestată în numele unei pretinse eficienţe” a regimurilor autoritar. Modelul productiv, solidar, democratic, aceasta este identitatea noastră europeană și nu trebuie niciodată să-l lăsăm să se fragilizeze”, a precizat președintele francez.

„În fața autoritarismului, a subliniat domnia sa, singurul răspuns valoros este autoritatea democrației” care „nu se obține decât prin eficienţă și viteză… Noi trebuie să decidem mai rapid și mai cu forță pentru întărirea suveranității continentului nostru în sectoare strategice cum este sănătatea”.

Discutând  despre „revenirea la marile proiecte” și la „mari ambiții”, Emmanuel Macron a specificat că această Conferință privind viitorul Europei este „un exercițiu inedit pentru a ne face o idee despre viitorul nostru” în următorii zece ani.

„Începând din martie 2022, când sinteza dezbaterilor va fi stabilită, noi, responsabilii politici, va trebui să ţinem seama de ele pentru a reforma Europa un angajament pe care îl iau în numele viitoarei președinții rotative franceze a Consiliului european din primul semestru al anului 2022” subliniază Emmanuel.

Președintele francez a anunțat public că a primit angajamentul președintelui PE, David Sassoli, că sesiunile plenare vor fi reluate „cel mai repede posibil” la Strasbourg.d și mai cu forță” viitorul.

Sursa foto: Facebook-Emmanuel Macron

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular