Un primar PSD a folosit angajații și utilajele primăriei pentru ferma familiei

Prefectura Dolj a realizat un control la Primăria Valea Stanciului, condusă din 2012 de Ionel Ovidiu Gîngioveanu, care s-a finalizat cu un raport înaintat DNA, Parchetului și Poliției. Principala acuzație: folosirea resurselor primăriei la ferma deținută în acte de soția primarului. Soție care se ocupă de agricultură în timpul liber, pentru că oficial ea este angajată a primăriei, ca asistentă medicală la o școală.

Ionel Ovidiu Gîngioveanu, fost preot, a fost ales primar al comunei Valea Stanciului din județul Dolj, în anul 2012, pe listele Partidului Poporului – Dan Diaconescu. În 2016 câștigă din nou, dar din partea PSD.

La alegerile locale din septembrie 2020 a fost reales din partea aceluiași partid. Edilul este acuzat că folosește utilajele primăriei și pe unii dintre angajații instituției la ferma agricolă aflată pe numele soției, conform unui raport realizat de Prefectura Dolj, condusă de membrul PNL Nicușor Roșca, și intrat în posesia Libertatea.

Se reține, din declarația și din nota de relații dată de Perișoreanu Aurel, angajat în funcția de paznic în Compartimentul Deservire, că Primăria Valea Stanciului are în proprietate mai multe utilaje care până la data controlului nu au staționat în curtea primăriei, ci sunt folosite la ferma familiei Gîngioveanu. Raportul Prefecturii arată: Fragment din raportul Prefecturii Dolj despre modul în care primarul din Valea Stanciului folosește angajații și utilajele primăriei în scop personal Oameni la dispoziția primarului Documentul menționează că mai mulți angajați ai primăriei au fost văzuți lucrând la ferma familiei Gîngioveanu.

Unul dintre aceștia a săpat un șanț pentru conducta de irigații de la ferma primarului. Un alt salariat este pompier, iar alți doi angajați ai primăriei au spus că au fost nevoiți să meargă la stingerea incendiilor, deoarece respectivul pompier nu era la post.

Un altul este șoferul care se ocupă de transportul elevilor la școală, dar, după ce termină această sarcină, lucrează și el pe terenurile primarului, conform raportului.

O angajată ar fi cea care se ocupă de cumpărarea de terenuri pentru familia primarului, iar un salariat, deși este angajat la compartimentul Taxe și Impozite, este, de fapt, buldoexcavatorist, se mai arată în raportul Prefecturii. Raportul Prefecturii Dolj detaliază modul în care o parte dintre angajații primăriei lucrau la edil acasă Soția primarului a avut venituri agricole de 585.000 de euro în 2019 Declarația de avere a primarului, depusă în august 2020, arată că soția sa, Loredana Mihaela Gîngioveanu, a avut în 2019 venituri din activități agricole în valoare de 2.790.484 de lei. La cursul BNR din 31 decembrie 2019, reprezintă echivalentul a 585.000 de euro. Veniturile acestea au fost realizate printr-un PFA (persoană fizică autorizată).

Documentul mai arată că soția edilului are jumătate dintr-o suprafață de 350 de hectare de teren. Documentul nu indică cine deține cealaltă jumătate.

Declarația de avere a primarului Ionel Ovidiu Gîngioveanu din data de 10 august 2020 arată că ferma familiei este pe numele soției Asistentă medicală la o școală din comuna păstorită de soț În declarația din 2016, primarul menționează venituri agricole de 125.000 de euro pentru PFA-ul soției. Acestea sunt aferente anului 2015. Soția, care are venituri mult peste media pe țară din agricultură, este și angajată ca asistent medical școlar în localitatea păstorită de soț.

Primarul a fost în concediu când aceasta a fost angajată, arată raportul, existând suspiciunea că acest lucru a fost făcut pentru a fi evitat conflictul de interese. Raportul precizează că soția primarului își desfășoară efectiv activitatea la școala din Horezu Poenari și semnează condica o dată pe lună, „fără posibilitatea de verificare dacă a fost sau nu prezentă la serviciu”. Horezu Poenari este un sat din cadrul comunei Valea Stanciului.

Mașini de lux care nu apar în declarația de avere În declarațiile de avere, primarul Gîngioveanu afirmă că nu are pe numele său nicio casă, nici bani, nici conturi și niciun autoturism. Surse din localitate susțin că edilul are totuși la dispoziție trei autoturisme de lux. Range Rover Mercedes CLS AMG Mercedes GLE Coupe În 2017, ziarul Adevărul scria cum primarul parca un bolid Mercedes GLE Coupe de 100.000 de euro în fața Prefecturii Dolj, într-o zonă pietonală.

Primarul Ovidiu Gîngioveanu parca în 2017 în fața sediului Prefecturii Dolj „Fapte de natură penală” Raportul Prefecturii concluzionează că „există suspiciunea rezonabilă cu privire la implicarea primarului Gîngioveanu Ovidiu Ionel și a unor salariați din aparatul de specialitate al primarului comunei Valea Stanciului în acte și operațiuni ce pot întâlni elementele constitutive ale unor fapte de natură penală”.

Potrivit Ancăi Ochianu, purtător de cuvânt al instituției prefectului, raportul a fost trimis către Direcția Națională Anticorupție (DNA), Parchet, Poliție, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Regională a Finanțelor Publice Dolj. Conform informațiilor Libertatea, la Primăria Valea Stanciului se efectuează în acest moment și un control financiar. Până la momentul publicării articolului, DNA nu a răspuns solicitării de a spune dacă are sau nu în lucru vreun dosar legat de aceste acuzații.

Condamnat și totuși ales primar Primarul Ovidiu Gîngioveanu a sărbătorit ziua de 8 Martie alături de femeile din Valea Stanciului| Foto: Facebook Primarul Ovidiu Gîngioveanu a fost condamnat penal la 2 ani de închisoare în august 2020 pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice”, cu suspendarea sub supraveghere a sentinței pe durata a 4 ani, conform portalului instanțelor din România.

Acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a plătit daunele de 116.000 de lei. Împotriva lui Gîngioveanu există un alt dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea pentru fals și uz de fals. Problema: din cauza condamnării penale, Gîngioveanu este acuzat că nu avea dreptul să candideze la alegerile de anul trecut. Tot din cauza condamnării, prefectul de Dolj l-a demis în noiembrie 2020 pe Gîngioveanu din funcția de primar.

În ianuarie însă, Tribunalul Dolj a anulat ordinul prefectului, astfel că Gîngioveanu a revenit pe funcție, au declarat reprezentanții Prefecturii Dolj. Libertatea a încercat să obțină un punct de vedere din partea primarului Ionel Ovidiu Gîngioveanu, dar acesta nu a răspuns solicitărilor. Citeşte şi: Pedepse cu închisoarea pentru cadrele medicale care au falsificat sute de dosare de pensionări pe caz de boală.

Au fost daţi de gol la o pomană La un an după ultimatumul dat de judecători, Parchetul Suceava încă lucrează la rechizitoriu în cazul bebelușilor morți cu infecție în 2016 Petru Avram, directorul de la Apele Române care a angajat o chelneriță, și-a dat demisia Costel Alexe a fost pus sub control judiciar în dosarul în care e acuzat că a luat mită tone de tablă Fostul ministru Florian Bodog, urmărit penal pentru abuz în serviciu și fals.

Sursa știre: libertatea.ro

Sursa foto: Facebook-Ionică Popa

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular