Legea criptomonedelor este aproape de adoptare!

Deputatul USRPLUS Cătălin Teniță anunță că este aproape de adoptare în Parlament a legii care va asigura protecție celor care dețin criptomonede.

În acest moment nu există prevederi în legislația româneasca cu privire la furtul criptomonedelor, astfel încât infractorii ar putea scăpa nepedepsiți.

„Mă bucur să vă anunț că pe fluxul legislativ de la Camera Deputaților a intrat legea care va reglementa protecția pentru deținătorii de monedă virtuală (adică pentru criptomonedă).

Până acum nu exista o reglementare clară care să asigure de pildă că furtul de criptomonedă prin mijloace electronice este pedepsit. Sigur, se putea recurge la invocarea altor infracțiuni din domeniu cum ar fi: accesul ilegal într-un sistem informatic, însă sustragerea în sine nu era pedepsită.

Pe ordinea de zi de miercuri de la Comisia pentru Drepturile Omului avem avizul pentru Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și pentru dispunerea unor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind combaterea fraudelor și a contrafacerii în legătură cu mijloacele de plată fără numerar și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/413/JAI a Consiliului, adică pentru transpunerea în legislația internă, în Codul Penal, a Directivei Non-cash a UE, cea care reglementează domeniul combaterii fraudei și a infracțiunilor înrudite cu privire la moneda electronică și virtuală.

În teorie, până la finalul acestei sesiuni (final de iunie), ar trebui ca această lege importantă nu doar pentru posesorii de criptomonede, dar și pentru combaterea phishingului să fie votată în plen și să fie trimisă la Președinție pentru promulgare”, a anunțat Teniță, luni seara.

Legea a fost propusă de Guvern și reprezintă implementarea Directivei Europene nr. 713/2019 ce vizează combaterea fraudelor și contrafacerii în privința mijloacelor de plată fără numerar.

Proiectul de lege prevede ca monedele virtuale „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de catre persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic”.

Faptele infracționale cu criptomonede pe care autoritățile vor să le pedepsească sunt:

-deținerea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obținut prin furt, furt calificat, tâlhărie, tâlhărie calificată, piraterie, abuz de încredere, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, delapidare;

-transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obținut prin infracțiunile menționate anterior;

-fabricarea, producerea, primirea, deținerea, transmiterea sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la insușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracțiunilor mai sus menționate;

-dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuția unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricăror alte mijloace cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracțiunilor menționate anterior.

Sursa știre: aktual24.ro

Sursa foto: Facebook-Gadget.ro

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular