Fost angajat SRI care promitea joburi în servicii și pedepse cu suspendare

„Un bărbat de circa 55 de ani, cu părul grizonant, dat într-o parte, înalt, corpolent, îmbrăcat la costum, cu geantă diplomat şi cu probleme la dantură”-aşa îl descriu pe Ion Mihai Dincă victimele lui.

După ce a lucrat 15 ani în Serviciul Român de Informaţii, fostul subofiţer şi-a folosit abilităţile şi pregătirea pentru a escroca oamenii. Le promitea joburi înalte în structurile statului, iar unora dintre victime le cerea, pe lângă bani, şi probe cu secreţii vaginale, pentru a fi angajate.

Ultima persoană căzută în plasa lui e soţia unui fost director general de la Apele Române, trimis în judecată de DNA pentru o mită de un milion de euro. 180.000 de euro i-a cerut Dincă, vara trecută, soţiei fostului director general de la Apele Române, Victor Sandu, promiţându-i că acesta va fi cercetat în stare de libertate, iar la finalul procesului va primi o pedeapsă cu suspendare. A sunat-o a doua zi după ce DNA anunţase public că fostul director general e pus sub acuzare. Promisiunea: „4 ani cu suspendare” 

La telefon, Ion Mihai Dincă s-a prezentat ca fiind „domnul Anghelescu”. I-a spus femeii că îl cunoaşte pe soţul ei, dar şi pe „generalul Stănescu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, prin intermediul căruia poate interveni la completul de judecată unde se afla dosarul soţului ei. Trei zile mai târziu, cei doi s-au întâlnit lângă o pădure din apropierea comunei Prunișor (Mehedinți), iar Dincă s-a recomandat ca fiind „generalul Stănescu”.

I-a spus femeii că situaţia soţului ei „e foarte grea” şi că trebuie să-i dea lui nişte bani, ca să intervină la judecători, pentru „o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu suspendare”.  Dincă era un escroc abil; dar fostul angajat SRI avea şi mici lacune, căci nu există pedepse „de 4 ani de închisoare cu suspendare”; suspendarea executării pedepsei se poate face doar pentru condamnările de până în 3 ani.

La 17 august 2020, soţia fostului director general de la Apele Române l-a denunţat pe Dincă la Direcţia Generală Anticorupţie. Ea a scăpat astfel de orice acuzaţie, căci Codul Penal prevede că făptuitorul nu mai este pedepsit, dacă denunță fapta de cumpărare de influență, înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la ea. Indicații: „Lasă banii în pădure” La câteva zile după ce femeia a făcut denunțul, Dincă a contactat-o din nou şi a anunţat-o că are nevoie de 180.000 de euro, în două tranşe egale. La începutul lunii septembrie, i-a spus, telefonic, că „l-a convins pe generalul Stănescu să intervină la judecători”, iar ea trebuie să ducă banii, „într-o pădure, la capătul drumului pe care au mers”, iar după ce-i lasă, să-i trimită mesajul: „am fost. am plecat”. 

Când femeia i-a spus că n-a reuşit să strângă cei 90.000 de euro, pentru că „a cheltuit tot ce-a avut cu avocații și a scos la vânzare un teren, pentru a face rost de alți bani”, Dincă a redus din pretenţii şi i-a spus să vină cu ce are, dar să fie ceva consistent, pentru că „generalul Stănescu” nu se putea duce la judecători cu „mărunțiș suficient doar pentru a ieși cu ei la o cafea”. I-a spus că un magistrat de la tribunal şi doi de la Curtea de Apel au fost deja invitaţi la o partidă de pescuit, în zona Clisura Dunării, iar când femeia l-a anunţat că are „doar 50” (adică 50.000 de euro, notează procurorii, în rechizitoriul DNA), Dincă i-a cerut: „mai pune încă 10”, adică 10.000 de euro. În dimineața zilei de 21 septembrie 2020, fostul angajat SRI a venit la locul unde denunțătoarea îi lăsase, conform indicațiilor lui, cei 60.000 de euro.

Cu o jumătate de oră mai devreme, el trecuse pe la Poliția din Vânju Mare (Mehedinți), pentru a-i fi verificat controlul judiciar sub care se afla, într-un alt dosar penal.   Avea 11 ani de activitate infracţională şi mai multe victime la activ. Nu toate au depus plângere împotriva lui, iar anchetatorii au reuşit să identifice doar zece persoane escrocate de el.  Prima victimă visa să plece din benzinărie în SPP Ion Mihai Dincă a fost angajat al SRI Mehedinţi între anii 1993 – 2008. În vara lui 2009, la scurt timp după i-a fost desfăcut contractul de muncă, fostul subofiţer de 39 de ani a comis prima infracţiune: i-a promis unui bărbat care lucra într-o benzinărie din Drobeta Turnu Severin că-l poate ajuta să se angajeze subofiţer la SPP Bucureşti. I-a cerut bărbatului, la fel cum avea să procedeze şi în cazul următoarelor victime, un dosar cu copii după diploma de studii, cartea de identitate, certificat de naștere, permis de conducere, două poze, un tabel cu rudele de gradul I. În plus, i-a spus că e nevoie de bani pentru „taxa de înscriere”, „pentru o comisie care vine în oraş, ca să-i verifice rudele”, dar şi pentru cei din SPP, care l-ar fi ajutat pe el să aranjeze angajarea. 3.000 de lei i-a dat, în total, angajatul benzinăriei, care s-a împrumutat, sperând că va ajunge „umbra” unui demnitar din Capitală. În septembrie 2009, văzând că a fost păcălit, bărbatul a mers la poliţie.

Ion Mihai Dincă a fost acuzat de trafic de influenţă şi cercetat în stare de libertate. Ţinta: fiica unui procuror general Câteva luni mai târziu, el a dat din nou lovitura. Ţinta lui a fost fiica unui fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, arestat de DNA pentru cumpărare de influenţă.

În martie 2010, a sunat-o pe femeia care era notar public şi a chemat-o urgent în Bucureşti, unde i-a spus că, în schimbul a 6.000 de euro, poate interveni pe lângă judecători, pentru a sustrage probe din dosarul aflat la ICCJ şi pentru a nu i se pune sechestru pe casa părintească. Femeia a fost iniţial de acord, dar, la insistenţele familiei, l-a denunţat apoi pe Dincă. Şapte zile mai târziu, el a fost prins în flagrant şi arestat preventiv. 

Șantaja femei aflate în funcții publice de conducere Presa din Argeş a scris că Dincă a şantajat, în aceeaşi perioadă, mai multe femei aflate în funcţii publice de conducere, cărora le cerea bani ca să nu facă publice filmări indecente care le-ar putea compromite imaginea şi cariera. Niciuna dintre ele nu a depus plângere. În anchetă apare doar declaraţia de martor a altei victime, căreia Dincă i-a spus că e „șeful cabinetului președintelui ICCJ” şi i-a promis un post de magistrat.  În iunie 2011, fostul subofiţer SRI a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, iar pedeapsa s-a contopit cu cei 2 ani de închisoare primiţi în dosarul angajatului de la benzinărie. 

După 3 ani şi 4 luni, Dincă a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Târgu Jiu. În spatele gratiilor, el a gândit noi metode, pentru a-şi rafina şi extinde modul de operare.  Directoarea de școală care visa să ajungă „în servicii”. Dincă îşi fixa o zonă de acţiune şi, din articolele publicate în presa locală, îşi alegea apoi „ţintele”, cărora le intuia vulnerabilităţile, dar şi ambiţiile. După ce le câştiga încrederea, se folosea de asta pentru a accede la noi victime, din cercul lor de cunoştinţe.

Pentru a-şi crea un ascendent asupra lor, dar şi pentru a justifica solicitarea în avans a altor bani, le cerea femeilor, pe lângă copii ale actelor pentru dosarul de angajare, şi probe biologice. În februarie 2015, în vizorul lui Dincă a intrat directoarea unei şcoli dintr-o comună din Argeş. I-a aflat numărul de telefon de la secretariat, unde a sunat, spunând că e de la Corpul de Control al Guvernului. La fel a minţit-o şi pe ea, apoi i-a promis că o poate ajuta să ajungă inspector general. 

Când s-au întâlnit, directoarea i-a mărturisit că şi-ar dori „un post mai important”, iar fostul subofiţer SRI i-a spus că ar putea să lucreze cu el, „în servicii”. Femeia i-a dat 3.000 de euro ca să-şi împlinească visul. Tot ea i-a făcut cunoştinţă cu o profesoară de limba engleză căreia Dincă i-a promis un post de translator în Ministerul Afacerilor Externe. I-a spus că trebuie să facă şi nişte analize şi, după ce a pus-o să semneze un acord pentru recoltare de probe biologice, i-a dat două recipiente: unul pentru salivă, altul pentru secreție vaginală.  Câteva zile mai târziu, i-a spus că „proba de secreție vaginală nu a fost recoltată corect” şi a pus-o să repete procedura, ca pretext pentru a-i cere mai mulți bani.  Femeia nu a bănuit nicio clipă că are de-a face cu un escroc.

I-a dat 1.500 de euro şi 3.000 de lei, dar după o lună şi jumătate, văzând că nu se întâmplă nimic, a mers şi l-a denunţat pe Dincă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Eliberat din închisoare mai repede În august 2015, bărbatul a fost arestat din nou şi a primit 5 ani şi 4 luni de închisoare pentru trafic de influenţă. Tribunalul Argeş precizează, în motivarea deciziei de condamnare, că Ion Dincă avea „un mod planificat de acțiune, în cele mai mici detalii”, el „fiind susținut, probabil, și de experiența sa de subofițer în cadrul S.R.I”. Dincă a executat doar 3 ani şi jumătate de închisoare. În februarie 2019, Judecătoria Drobeta Turnu Severin a decis liberarea lui condiţionată, „apreciindu-se că există probe că deținutul a reușit în procesul de readaptare socială, scopul pedepsei fiind atins.” Directoarea adjunctă de la DSV Mehedinți, înșelată pentru „un post de conducere” în Capitală 

După ce a ieşit pe poarta închisorii, fostul angajat al SRI şi-a trecut în buletin, la adresa de domiciliu, o casă din sectorul 3 în care mai locuiau fictiv peste 500 de persoane. Nimeni nu a verificat dacă fostul condamnat respecta condiţiile liberării.  În aprilie 2019, el a sunat-o pe directoarea adjunctă de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Mehedinţi. Mi-a dat de înțeles că lucrează «în servicii» şi mi-a oferit un post de conducere în cadrul unei structuri din Capitală care se ocupa de verificarea modului de utilizare a fondurilor europene. Victima le-a declarat anchetatorilor: S-au întâlnit în Bucureşti, iar el i-a cerut copii după acte, un tabel cu rudele până la gradul IV şi 600 de lei, „pentru verificări”.

Documentele femeii au fost găsite asupra lui Dincă în iulie 2019, cu ocazia flagrantului din Gara de Nord ce avea să fie organizat cu sprijinul altei victime. Fostul angajat al SRI mai avea asupra lui şi două recoltoare de exudat faringian, Constituția României, o carte de „rugăciuni pentru cei aflați în temniță” şi un glosar de termeni din domeniul ordinii și siguranței publice.  Femeia care l-a reclamat era profesoară de română la un liceu tehnologic din Gorj.

Dincă a aflat numărul ei de telefon de la secretariat, apoi a sunat-o şi i-a spus mai întâi că ştie de existența unor filmulețe compromițătoare cu ea. După câteva zile, i-a promis că o poate ajuta să ocupe un post de director general în Bucureşti şi i-a cerut 500 de lei, pentru a demara procedura de verificare.

La îndemnul soţului ei, profesoara a făcut denunţul şi apoi a mers cu bani marcaţi la întâlnirea cu Dincă.

O altă victimă: directoare de școală și consilier județean în Constanța. Până în ziua flagrantului, anchetatorii descoperiseră, interceptând telefonul lui Dincă, o a treia victimă: directoare de şcoală, consilier judeţean în Constanţa. Fostul angajat al SRI o sunase, spunându-i că lucrează în SIE şi în Corpul de Control al prim-ministrului. S-au întâlnit în Bucureşti, unde Dincă i-a oferit „postul de director general în cadrul departamentului care verifică modul de utilizare a fondurilor europene”.

La a doua întâlnire, a chemat-o într-o cameră de hotel de lângă Gara de Nord, unde a pus-o să completeze teste psihologice printate de pe net, apoi i-a cerut 1.000 de lei, „pentru verificări, dar şi pentru o fată care va da probele sportive în locul tău”. Judecat acum în trei dosare penale Dincă a fost arestat preventiv în iulie 2019 şi eliberat de Judecătoria Târgu Jiu, sub control judiciar, trei luni mai târziu. 

În martie 2020, în timp ce era judecat pentru şantaj, el a contactat alte două femei şi, folosind acelaşi modus operandi, le-a promis că vor fi angajate în Serviciul de Informații Externe. De la prima victimă, care spera să obţină un post de conducere, Dincă a cerut şi a primit 8.000 de lei, 650 de euro și două cuțite de vânătoare.

A doua victimă i-a dat 3.500 de lei. Parchetul General a preluat cercetările, iar în noiembrie anul trecut l-a trimis în judecată pe fostul angajat SRI. Tot atunci, DNA a finalizat şi ancheta din dosarul deschis ca urmare a denunţului formulat de soţia fostului director general de la Apele Române.

Ion Dincă se află în arest preventiv din septembrie 2020, iar acum el este judecat în trei procese: două la Tribunalul Mehedinţi, în care este acuzat de trafic de influenţă, şi altul la Curtea de Apel Craiova, în care a fost deja condamnat pe fond la 2 ani și 496 de zile de închisoare, pentru şantaj.

Sursa știre: libertatea.ro

Sursa foto: Facebook-SRI

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular