Delegație Talibană în vizită la Moscova?!

Potrivit  unor surse din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, au loc discuţii cu regimul de la Kabul pentru organizarea vizitei unei delegaţii a talibanilor.

Zabiullah Mujahid, adjunct al ministrului Culturii şi Informaţiilor din Afganistan, a confirmat că regimul taliban vrea să trimită o delegaţie la Moscova.

Mişcarea talibanilor afgani a preluat cu forţa puterea în Afganistan la sfârşitul lunii august, în contextul retragerii trupelor occidentale.

Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că talibanii se vor comporta în mod ‘civilizat’ în Afganistan, astfel încât celelalte state să poată avea relaţii diplomatice normale cu regimul de la Kabul.

Luând act de situaţia de la Kabul, Putin a fost de părere că, ‘cu cât talibanii vor intra mai rapid în familia popoarelor civilizate, cu atât va fi mai uşor să se menţină contacte, să se comunice’ cu ei spre a-i ‘influenţa într-un fel sau altul, a (le) fi puse întrebări’.

Preşedintele rus a îndemnat, în acest sens, la ‘relaţii civilizate’ şi la ‘respectarea unor reguli civilizate’.

‘Rusia nu are niciun interes într-o dezintegrare a Afganistanului. Dacă se va întâmpla aşa ceva, nu va mai fi nimeni cu care să se vorbească’, a mai remarcat Putin.

Vorbind la Forumul economic al Estului, desfăşurat la Vladivostok, în Extremul Orient rus, la începutul acestei luni, Putin a acuzat Statele Unite pentru ‘catastrofa’ în desfăşurare din Afganistan.

‘Au cheltuit 1.500 miliarde de dolari şi care este rezultatul? Nu există niciunul’, a comentat el.

Autorităţile ruse au adoptat în ultimele săptămâni o atitudine destul de conciliantă faţă de talibani, constatându-le victoria şi îndemnându-i la un ‘dialog naţional’ pentru formarea unui guvern reprezentativ.

Moscova consideră însă în continuare gruparea ca ‘teroristă’, chiar dacă are dialog cu aceasta de mai mulţi ani.

Autorităţile ruse sunt îngrijorate în primul rând pentru securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală şi de posibilitatea apariţiei unor noi grupări jihadiste în regiune, inspirate ori susţinute de talibani, şi vor să evite un aflux regional de refugiaţi şi un nou avânt al traficului de opiu şi heroină.

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular