Cum sunt împărțite taberele în lupta pentru șefia PNL?!

 În lupta pentru funcția de președinte al PNL, cei doi rivali – Ludovic Orban și Florin Cîțu – au în spatele lor parlamentari, lideri de organizații, primari sau europarlamentari. De-a lungul campaniei interne care a durat mai bine de trei luni, Ludovic Orban a pierdut mulți dintre susținători, dar a avut o echipă de fideli formată din oamenii pe care i-a promovat în funcții cheie. De partea cealaltă, premierul Florin Cîțu a beneficiat de ajutorul și susținerea unor lideri puternici, plecând de la președintele țării și continuând cu miniștri, primari, dar și lideri controversați în politica românească.

Congresul PNL de la Romexpo, la care vor lua parte 5.000 de delegați din toată țara, va avea loc sâmbătă, când vom afla cine va conduce de acum încolo partidul – Ludovic Orban sau Florin Cîțu.

Dacă la începutul anului 2021, majoritatea liderilor PNL din țară își anunțau susținerea pentru ca Ludovic Orban să obțină un nou mandat la șefia partidului, situația s-a schimbat pe parcurs. De-a lungul campaniei interne, Orban a fost trădat de lideri de organizații care au sărit în barca adversarului Florin Cîțu. Alături de președintele PNL au rămas însă o parte dintre liderii pe care i-a promovat și susținut.

Cum arată calculele înaintea Congresului PNL:

12 filiale au votat și moțiunea lui Ludovic Orban, și moțiunea lui Florin Cîțu: Arad, Bihor, Giurgiu, Covasna, Harghita, Vîlcea, Sector 1, Alba, Caraş- Severin, Iaşi, Tulcea, Brăila. Număr total delegaţi: 1.237.

28 de filiale au votat moţiunea Florin Cîţu: Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Număr total delegaţi: 2995.

8 filiale care au votat moţiunea lui Ludovic Orban: Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dîmboviţa, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora. Număr delegaţi: 769

Susținătorii lui Ludovic Orban:

Violeta Alexandru , fost ministru al Muncii în Guvernul Orban, în prezent deputat PNL. La finalul mandatului de la Ministerul Muncii, Alexandru a fost criticată de sindicaliști că activitatea acesteia s-a rezumat la declarații politice și postări pe Facebook, dar fără niciun fel de măsuri pentru rezolva problemele. Alexandru și-a început cariera politică la Cotroceni, consilier al președintelui Emil Constantinescu. De asemenea, a fost director al Institutului de Politici Publice, pe care l-a fondat. În 2015, a fost aleasă de Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru delegat pentru consultare publică şi dialog social în noul Guvern. După guvernarea tehnocrată, Violeta Alexandru s-a înscris în PNL, unde a activat în organizaţia Sector 1 ca vicepreşedinte.

Ionel Dancă este liderul PNL Vrancea, fost şef al Cancelariei premierului Ludovic Orban, fost purtător de cuvânt al PNL. Dancă a fost jurnalist. În 2014, a fost consilier al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (Constantin Niță-PSD). De asemenea, a fost consilier de stat al prim-ministrului Dacian Cioloş pentru proiecte de dezvoltare economică regională (2016) şi plasat în mai multe consilii de administraţie. În prezent, Ionel Dancă este deputat PNL și liderul organizației PNL Vrancea.

Adrian Oroș , în prezent ministru al Agriculturii, deputat PNL. În 2014, ANI l-a declarat în incompatibilitate pentru că în perioada 20 decembrie 2012 – 8 aprilie 2013 ar fi deținut, simultan, funcția de deputat și calitățile de asociat și administrator la firma Vet Aga Pet. Deputatul PNL a atacat în instanță raportul ANI, iar în vara anului trecut acesta a câștigat definitiv procesul împotriva Agenției Naționale de Integritate.

Alexandru Nazare este senator PNL de Prahova și fost ministrul al Finanțelor, demis de premierul Florin Cîțu. Nazare a fost anul trecut, în Guvernul Orban, secretar de stat în Ministerul Finanțelor. El a intrat în politică promovat și susținut de Anca Boagiu, ministrul a Integrării Europene în perioada guvernării PDL. Nazare a fost și ministru al Transporturilor, tot în guvenrarea PDL, succesorul Ancăi Boagiu la acest minister.

Virgil Guran este în prezent senator PNL de Prahova. Guran a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi evaziune fiscală, în primă instanță. A contestat sentința cu apel, iar procesul a continuat pentru încă doi ani la Tribunalul Cluj, până când faptele pentru care fusese inițial condamnat s-au prescris, scrie site-ul verificăintegritatea.ro. Astfel, instanța a decis încetarea procesului penal. Guran a votat în “marțea neagră” pentru modificarea Codului penal. A trecut prin PNL, PLR, PRU și înapoi în PNL.

Antoanel Tănase este deputat PNL de București și liderul Sector 3. Tănase a fost promovat de Ludovic Orban ca secretar general al Guvernului (2019-2020). De asemenea, a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în perioada aprilie 2007- ianuarie 2008, când ministru era Ludovic Orban, și în perioada mai-decembrie 2012. Potrivit Pressone, firmele de contabilitate ale lui Antonel Tănase au avut mai multe contracte încheiate cu instituții de stat. Tănase a obținut diverse posturi remunerate consistent în Consiliile de Administrație ale unor mari companii, precum RADET sau Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime. A deținut trei firme de contabilitate: Cont Consulting & Services – care are contract inclusiv cu europarlamentara Ramona Mănescu –, TopFin Consulting SRL și Cont Consulting Servicii Audit SRL.

Costel Barbu, deputat de Teleorman, a fost secretarul general adjunct al Guvernului. Zis Bitanu, fost jandarm, Costel Barbu a fost primar PSD în localitatea Suhaia din Teleorman. Costel Barbu a fost condamnat definitiv pentru incompatibilitate în 2015 și a pierdut funcția de primar al comunei Suhaia din Teleorman. În 2016, în cursa pentru primărie a intrat soția sa, Polexia, care a și ajuns primăriță. După condamnare, Costel Barbu a rămas în primăria comunei pe postul de city manager. De asemenea, Barbu fost condamnat de Judecătoria Zimnicea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii publice, sentința fiind menținută prin decizie definitivă pronunțată în 2014 de Curtea de Apel București.

Ion Ștefan este deputat de Vrancea, fost ministru al Dezvoltării în Guvernul Orban – “ministrul grindă” (după ce a susținut că la construcția casei sale de 910 de metri pătrați a greșit constructorul o grindă și a ieșit etaj). El a acordat două împrumuturi în valoare totală de 1,4 milioane lei pentru campania electorală a PNL. Are venituri importante din dividende la un grup de firme care se ocupă cu ambalajele din material plastic.

Tot în echipa lui Orban se află: deputaţii Cornel Olar, Cătălina Ciofu, Elena Hărătău, Ioan Cupşa, senatorii Sorin Bumb, Gheorghe Carp, Dănuţ Bica, Ioan Turc- primar Bistrița, Călin Bibarţ – primar Arad, Gelu Tofan – viceprimar Piteşti, Leonard Achiriloae – primar Roman.

În spatele lui Florin Cîțu – președintele Klaus Iohannis și foștii lideri PDL

De partea cealaltă, Florin Cîțu, rivalul actualului președinte PNL, are în tabăra sa nume grele de lideri liberali vechi și noi. Din postura de premier și favorit al președintelui Klaus Iohannis, Cîțu are votul a 40 de organizații din 48.

La capitolul susținători, din poza de grup, în prim-plan sunt lideri precum Emil Boc, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Vergil Chițac, Nicolae Ciucă, Sorin Cîmpeanu și Virgil Popescu.

De remarcat că foștii lideri PDL Emil Boc, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan și Lucian Bode, care au susținut-o puternic pe Elena Udrea în perioada mandatului lui Traian Băsescu, sunt printre susținătorii vocali ai premierului Florin Cîțu.

Susținătorii lui Florin Cîțu:

Emil Boc , primar al Clujului, fostul președintele PDL și fost premier al României în perioada 2008-2009. Boc a guvernat alături de PSD, iar Executivul său a fost demis printr-o moțiune de cenzură dupa ieșirea miniștrilor PSD de la guvernare. În 2016, a câștigat un al patrulea mandat la Primăria Cluj. Emil Boc a intrat în conflict direct cu președintele PNL, Ludovic Orban, după negocierea ministerelor în Coaliție în decembrie 2021. Boc, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu i-au reproșat atunci lui Orban că a cedat către USR-PLUS ministerele cheie – Justiția și Transporturile. În spatele ușilor închise, nemulțumirile exprimate de liderii PNL au fost susținute de președintele Klaus Iohannis. HotNews.ro a relatat la vremea respectivă că aceștia căutau deja înlocuitorul lui Ludovic Orban la șefia PNL.

Dan Vîlceanu este în prezent președinte PNL Gorj și ministru al Finanțelor. Prieten bun cu premierul Florin Cîțu, economistul Dan Vîlceanu și-a început cariera politică la PSD, fiind președinte al tineretului Social Democrat Gorj din 2006 și până în 2009. A trecut apoi la PDL Gorj, unde a fost secretar executiv în perioada 2011-2012 și apoi președinte al PDL Gorj, între 2013 și 2015. Odată cu fuziunea cu PNL, Vîlceanu a rămas la șefia filialei liberale până acum. Mama sa, Elisabeta Vîlceanu, este asociat unic al firmei Trafo s.r.l., companie care a derulat doar în 2020 contracte de peste 1 milion de dolari cu companii de stat: CET Govora, Compania Locală de Termoficare Colterm, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia. La Trafo s.r.l., Dan Vîlceanu a ocupat funcția de director economic, potrivit propriului CV.

Alina Gorghiu este în prezent senatoare de Timiș și vicepreședinte al Senatului. Gorghiu se numără printre apropiații premierului Florin Cîțu, soțul acesteia, Lucian Isar, fiind prieten bun cu premeirul (Lucian Isar a fost numit consilier onorific al prim-ministrului în decembrie 2020 ). Gorghiu fost promovată în politică din poziția de consilier al președintelui AVAS Teodor Atanasiu și susținută de fostul președinte al Camerei Bogdan Olteanu pentru un mandat de deputat PNL. A fost apoi promovată și susținută de liderul PNL Dolj Mihai Voicu. În Comisia Juridică din Camera Deputaților a inițiat și susținut controversatul proiect de lege care prevedea ca Registrul Comertului să treacă din subordinea Ministerului Justitiei, condus la vremea dezbaterii propunerii de către Mona Pivniceru, în cea a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. În 2014, după fuziunea PDL cu PNL, președintele Klaus Iohannis a propus-o la șefia PNL, după ce Teodor Atanasiu și-a retras candidatura. În 2016, după rezultatul dezastruos înregistrat de PNL la alegerile parlamentare, Alina Gorghiu a demisionat din funcția de președinte al partidului.

Iulian Dumitrescu este în prezent prim-vicepreședinte PNL și lider PNL Prahova. Dumitrescu este un lider influent în interiorul PNL. Potrivit unei anchete făcute de PRO TV, Dumitrescu a făcut afaceri în Călărași din 2007 până în 2009, alături de asociatul său semnând contracte în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. În 2008, Dumitrescu și-a cesionat acțiunile către asociatul său, dar a continuat să semneze contracte cu Consiliul Județean în calitate de director, inclusiv în 2009. În 2012, a candidat pentru funcția de senator de Călărași, iar susținătorul său a fost chiar semnatarul contractelor pentru asfaltări, Răducu Filipescu, președintele Consiliului Județean. Totodată, de numele lui Dumitrescu este legat recentul scandal al stenogramelor DNA în care acesta îi cerea favoruri ministrului Transporturilor Cătălin Drulă.

Raluca Turcan, în prezent ministr al Muncii și prim-vicepreședinte al PNL. Și-a început cariera politică la PDL, a fost vicepreședinte PDL în perioada Guvernului Emil Boc și este la al patrulea mandat de deputat, începând din legislatura 2004. A preluat șefia interimară a PNL după demisia Alinei Gorghiu. În mandatul de premier al lui Ludovic Orban a fost aleasă prim-vicepreședinte al partidului și a fost vicepremier. Din 2020 este ministru al Muncii în Executivul lui Florin Cîțu.

Lucian Bode , ministru de Interne, lider al PNL Sălaj și un apropiat al liderului de la Cluj, Emil Boc. De profesie inginer, Bode și-a început cariera politică în 2000 la PD, ca secretar al organizației Sălaj și a fost susținut de liderii din Transilvania pentru un mandat de deputat în legislatura 2008-2012. De atunci, ascensiunea lui Lucian Bode a continuat cu alte trei mandate de deputat, iar in 2019 a devenit ministru al Transporturilor în Guvernul Orban.

Rareș Bogdan este prim-vicepreședinte PNL și europarlamentar. Din postura de realizator de emisiune la Realitatea TV și puternic contestatar al PSD, Rareș Bogdan a intrat în politică în 2019, la propunerea liberalilor de a candida cap de listă pentru alegerile europarlamentare. În 2014, presa a scris depre petrecerea organizată de Rareș Bogdan pentru ziua sa de naștere la care a invitat 80 de personaje din cele mai diverse zone ale politicii. Printre invitați, Elena Udrea, Vasile Blaga, Eduard Hellvig, Marian Vanghelie, Mircea Geoană. Bogdan a urmat cursurile Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, unde îndrumător de an i-a fost profesorul Emil Boc. Acolo a fost coleg de grupă cu Eduard Hellvig, cel care avea să îi devină unul dintre cei mai buni prieteni. În perioada facultății, cei doi au fost implicați în politică, alături de organizațiile studențești de dreapta, manifestându-se împotriva lui Ion Iliescu și a PDSR, potrivit g4media.

Gheorghe Flutur este președintele CJ Suceava și al organizației județene PNL, fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale în Guvernul Tăriceanu, în perioada decembrie 2004 – octombrie 2006. De asemenea, Flutur a fost prim-vicepreședinte PDL. După fuziunea PDL cu PNL, Flutur a candidat la șefia CJ Suceava, funcție pe care o deține si astăzi. Flutur a reintrat în atenția publicului după dezastrul managerial de la Spitalul Județean, unde el a numit managerii care au provocat răspândirea rapidă a coronavirusului în rândul cadrelor medicale. Ziariștii de la ReporterIS au documentat averea lui Flutur, care deține, printre alte proprietăți, și un ranch de aproape 3.000 de metri pătrați în localitatea Capu Câmpului.

În tabăra lui Florin Cîți se mai află lideri de organizații, parlamentari și primari. Câteva nume: Robert Sighiartău, Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Sorin Câmpeanu, Alin Tișe, Sorin Cîmpeanu, Virgil Popescu, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Cristian Bușoi, Monica Anisie, Nelu Tătaru, Virgil Chițac și Marcel Vela.

Sursa știre: hotnews.ro

Sursa foto: hotnews.ro

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular