Olaf Scholz și-a consolidat statutul de favorit pentru funcția de cancelar al Germaniei

Social-democratul Olaf Scholz şi-a consolidat statutul de favorit la succesiunea Angelei Merkel, după ce a câștigat și a treia dezbatere televizată a celor trei candidaţi principali. Alegerile din Germania, care vor avea loc într-o săptămână, se anunţă dificile pentru conservatorii lui Merkel.

Olaf Scholz, cele mai mari șanse să ajungă cancelarul Germaniei. Situație dificilă pentru Armin Laschet

La dezbaterea de duminică au participat social-democratul Olaf Scholz, conservatorul Armin Laschet și ecologista Annalena Baerbock.

Un sondaj Forsa citat de AFP arată că Olaf Scholz, ministrul de Finanţe şi vicecancelar, a fost desemnat învingător al dezbaterii de 42% dintre telespectatori. El câștigase și celelalte două dezbateri anterioare.

Armin Laschet a convins numai 27% dintre persoanele chestionate. El nu a reușit să-și pună în dificultate principalul adversar și chiar a părut că-şi pierde firul privind temele sociale. La un moment dat, Laschet a spus „nu am înţeles” după o intervenţie a ecologistei Annalena Baerbock.

Aceasta a primit doar 25% păreri favorabile.

Dreapta, alcătuită din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliată cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) bavareză, are între 20% şi 22% în intenţiile de vot în sondaje, faţă 25% şi 26% pentru SPD și 15% – 17% pentru Verzi. În consecință, notează AFP, dreapta cancelarului federal riscă să se întoarcă în Opoziţie pentru prima dată după 2002.

Un studiu al institutului Allensbach arată că aproximativ 40% dintre alegătorii germani încă nu ştiu pentru cine vor vota. La incertitudine se mai adaugă impactul votului prin corespondenţă. Un lucru e sigur însă: ecologiştii vor juca un rol-cheie în formarea unui guvern de coaliţie.

La dezbaterea de duminică, Olaf Scholz şi Annalena Baerbock au părut să facă front comun. Ambii au pledat pentru o creştere a salariului minim. Pentru Armin Laschet, singura speranță a rămas sprijinul afişat al Angelei Merkel, încă populară în rândul germanilor.

Sursa foto: Facebook- Olaf Scholz

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular