România condamnă atacul cu drona asupra vasului „Mercer Street” – Ambasadorul Iranului este chemat la București să de-a explicații

România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului „Mercer Street”, soldat cu moartea comandatului navei, ce era cetățean român, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, luni, 2 august, potrivit unui comunicat de presă.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la Ministerul de Externe pentru a da explicații în legătură cu atacul asupra petrolierului.

„România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat”, arată Ministerul de Externe.

Reprezentanții MAE arată că atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional. Diplomații român au transmis că sunt alături de familiile și apropiații victimelor de pe vasul „Mercer Street”.

Context

Joi seară, 29 iulie, petrolierul Mercer Street, ce aparține companiei israeliene Zodiac Maritime, care se afla în zona strâmtorii Hurmuz, în largul coastei Omanului, a fost ținta unui atac cu dronă, nerevendicat la acel moment, potrivit Euronews.

„Cu profundă tristețe, înțelegem că incidentul de pe M/T Mercer Street din 29 iulie s-a soldat cu moartea a doi membri ai echipajului de la bord: un cetățean român și un cetățean britanic”, potrivit unui comunicat al Zodiac Maritime dat vineri, 30 iulie.

Deși încă nu există dovezi directe, duminică, 1 august, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii s-au alăturat Israelului și au acuzat Iranul că este responsabil de atacul asupra petrolierului.

Ministrul de Externe britanic, Dominic Raab, a precizat că Marea Britanie și aliații săi au planificat un răspuns coordonat, la care s-a alăturat și Ministerul de Externe din România, precizând că atacul a fost „ilegal și dur”.

„Credem că acest atac a fost deliberat, țintit și reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional de către Iran(…)Iranul trebuie să pună capăt acestor atacuri, iar navelor trebuie să li se permită să navigheze liber în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Dominic Raab, citat de Euronews.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a întărit declarațiile lui Raab și a precizat că „nu a existat nicio justificare pentru acest atac”.

Iranul, în schimb, consideră că acuzațiile sunt nefondate, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh.

„Nu este prima dată când regimul sionist care ocupă Ierusalimul a făcut astfel de acuzații goale împotriva Republicii Islamice Iran”, a precizat Khartibzadeh, amenințând ulterior că „Cine seamănă vânt, culege furtună”.

Încă din anul 2019, la aproape un an de când SUA s-a retras din acordul nuclear al Iranului cu puterile mondiale, prin decizia lui Donald Trump, transportul maritim din regiune a fost vizat de mai multe incidente.

Mai multe nave israeliene au fost ținta unor atacuri în ultimele luni, pe fondul războiului din umbră dintre Israel și Iran, în timp ce autoritățile de la Ierusalim au fost suspectate că ar fi desfășurat o serie de agresiuni majore asupra Iranului.

Una dintre cele mai mari nave de război ale Teheranului a fost scufundată în condiții misterioase, recent, în Golful Oman din apropiere.

Sursa foto: pressalert.ro

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular