Natalia Gavriliță este noul premier al Republicii Moldova

Deputata PAS Natalia Gavrilița este candidata formațiunii la funcția de premier al Republicii Moldova, transmite presa de la Chișinău. Anunțul a fost făcut joi, de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, în cadrul emisiunii Politica de la TV8.

„Imediat după ședința Parlamentului, am convocat ședința PAS astăzi și am decis să înaintăm candidatura doamnei Gavrilița la funcția de premier”, a menționat Igor Grosu.

Liderul PAS a sugerat că pe 5 august ar putea avea loc votarea unui nou Guvern.

Vineri, 30 iulie, președinta R.Moldova, Maia Sandu va avea consultări cu fracțiunile parlamentare pentru identificarea candidatului la funcția de prim-ministru, notează ZDG.md.

Natalia Gavrilița a fost propusă de două ori, anterior, la funcția de șefă a Executivului, însănu a primit votul de încredere al Parlamentului. Ulterior, Legislativul a fost dizolvat din cauza imposibilității de a forma Guvernul.

Conform surselor G4Media, structura actualului cabinet de miniștri va urma, în linii mari, pe cea a Guvernul Nataliei Gavriliță prezentat anterior, în luna februarie a acestui an, atunci când acesta nu a primit votul de investitură din partea parlamentarilor binomului Igor Dodon – Ilan Șor.

Cine este Natalia Gavriliță

Natalia Gavriliță este o economistă care a mai condus Ministerul Finanțelor pentru o scurtă perioadă, între 8 iunie și 14 noiembrie 2019, în timpul guvernării Maiei Sandu în alianță cu Partidul Socialiștilor. Această alianță a fost văzută atunci ca o soluție de compromis pentru curățarea instituțiilor statului de influența oligarhului acum fugar Vlad Plahotniuc, cel care a condus cu mână de fier pentru câțiva ani Republica Moldova.

În vârstă de 43 de ani, Natalia Gavriliță a fost directoarea generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. Anterior a mai lucrat pe domeniul consultanței în dezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde s-a ocupat de proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate.

În Moldova, ea a mai lucrat ca secretar de stat în Ministerul Educației 2013-2015 și în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor și este din 2017 membră a PAS.

Natalia Gavriliţa a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi are un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”.

Sursa foto: Facebook-Radio Europa FM

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular