Care sunt liberalii care ar putea ocupa funcția de Ministru de Finanțe?!

Conducerea PNL trebuie să desemneze în perioada următoare un candidat pentru funcția de ministru al Finanțelor, vacantă din 8 iulie, după demiterea lui Alexandru Nazare.

Premierul Florin Cîțu ocupă interimar postul de ministru de Finanțe, însă interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile, astfel că o nouă numire trebuie făcută cel mai târziu în jurul datei de 20 august. Președintele PNL Ludovic Orban vrea însă ca această numire să se facă cât mai devreme, eventual săptămâna viitoare.

Orban a invocat chiar trei nume de posibili înlocuitori ai lui Nazare, doi dintre ei fiind cunoscuți ca fiind mai degrabă simpatizanți ai premierului în cadrul competiției pentru funcția de președinte al PNL. Se pare că președintele în exercițiu este dispus să accepte chiar și aceste variante, numai să scurteze perioada în care Florin Cîțu va controla direct Ministerul de Finanțe.

De altfel, și demiterea lui Alexandru Nazare a stârnit controverse, fostul ministru dând de înțeles că a fost revocat pentru că ar fi refuzat să implice ministerul și, implicit, banii publici, în disputele interne din PNL. Și Ludovic Orban și-a arătat nemulțumirea față de revocare afirmând că partidul nu a fost consultat.

Liderul PNL a anunțat, joi, că săptămâna viitoare va convoca o ședință a conducerii PNL în care să se voteze o propunere pentru funcția de ministru de Finanțe. „Nici acum nu înţeleg de ce premierul spune că stă 45 de zile, în condiţiile în care PNL are o mulţime de specialişti de valoare în domeniul finanţe-buget, care ar putea să gireze, ca titulari, portofoliul. De la Bogdan Huţucă, Sebastian Burduja, Lucian Heiuş, avem o echipă extrem de puternică în zona de finanţe publice”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Florin Cîțu nu a comentat pe marginea niciunuia dintre cele trei nume avansate de către Orban, dar a spus că va veni cu propria propunere pentru funcția vacantă. „Iau în calcul orice expert al PNL care va putea să facă o treabă foarte bună la minister”, a declarat Florin Cîţu.

Un fost colaborator la Finanțe al lui Cîțu

Primul dintre cei nominalizați de către Orban este Sebastian Burduja (36 de ani), actual deputat și președintele organizației PNL de la Sectorul 1. Tatăl său, Marian Burduja a fost deputat de Neamț în perioada 1990-1991 și apoi vicepreședinte la Bancorex și apoi la Raiffeisen Bank. Sebastian Burduja a făcut studii de științe politice și economie în SUA la universitățile Harvard și Stanford, iar doctoratul l-a obținut la ASE București. El a lucrat, printre altele, drept consultant management strategic la Dalberg Global Development Advisors și apoi ca specialist în Dezvoltare Socială pentru regiunea Europa şi Asia Centrală la Banca Mondială.

Burduja a fondat în 2016 Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, fără să obțină însă mandatul. Implicat în protestele antiguvernamentale din 2017 și 2018, PACT a fuzionat în 2019 cu PNL, iar la scurtă vreme Burduja a devenit liderul organizației de la Sectorul 1. După demiterea guvernului Dăncilă și instalarea cabinetului Orban, Burduja a fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, condus la acea vreme de către actualul premier, Florin Cîțu. La alegerile din 2020 a devenit deputat, iar ca lider al organizației de la Sectorul 1 a intrat în conflict cu primărița Clotilde Armand în legătură cu războiul acesteia cu firma de salubritate Romprest.

Potrivit unor surse din PNL, Sebastian Burduja ar fi acceptat să-l susțină pe Florin Cîțu la Congresul PNL din 25 septembrie, el vizând chiar funcția de ministru de Finanțe în schimbul susținerii sale.

Un candidat din tabăra indecișilor din partid

Bogdan Huțucă (54 de ani) este un economist cu un parcurs profesional care s-a derulat în mare parte ca angajat al ANAF, unde a fost chiar vicepreședinte în martie 2005 – noiembrie 2007, cu rang de subsecretar de stat. Huțucă a fost și reprezentant al statului în Consiliul de Administrație al CEC Bank, iar în 2012 a fost prefect de Constanța, în timpul primului guvern USL. În anul 2016 a obținut primul mandat de deputat, în timpul căruia a fost vicepreședintele Comisiei de buget-finanțe.

În 2017 a devenit liderul organizației județene Constanța a PNL, iar în 2020 liberalii constănțeni au reușit să obțină la alegerile locale atât funcția de președinte al Consiliului Județean, cât și primăria orașului Constanța. Performanța este cu atât mai notabilă cu cât astfel au reușit să pună capăt unei hegemonii de două decenii a social-democraților, mai ales în perioada în care județul a fost condus de tandemul Nicușor Constantinescu – Radu Mazăre.

Numele lui Huțucă a apărut în scandalul de corupție de la Agenția Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM). Potrivit unor înregistrări ale DNA, Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, ar fi intervenit pe lângă ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pentru menținerea în funcție a directorului ARSVOM. Dumitresc ar fi spus că intervine în numele lui Bogdan Huțucă, afirmații pe care acesta le-a negat. „Dacă este nevoie vreodată să discut despre problemele Constanței și dacă sunt probleme care intră în atribuțiile mele ca parlamentar sau ca șef al filialei PNL Constanța, mă pot adresa în mod direct ministrului Drulă sau oricărui alt ministru, în calitate de membru al Parlamentului, conform uzanțelor și cutumelor”, a susținut președintele PNL Constanța, într-o declarație pentru G4Media.

Deși primarul Constanței Vergil Chițac este un susținător al lui Florin Cîțu la congres, Huțucă a evitat până acum să angajeze organizația Constanța într-o tabără sau alta. Mai mult, numele său a fost menționat în grupul liderilor de filiale PNL care ar lua în calcul lansarea unui candidat propriu, cel mai probabil Dan Motreanu.

Lucian Heiuș, ministru la a doua strigare?

Lucian Heiuș (55 de ani) are ca primă profesie cea de inginer mecanic, însă apoi a făcut și studii de management. Și el a fost angajat al ANAF și funcționar al Ministerului de Finanțe. Timp de mai puțin de jumătate de an, în 2012-2013, a fost director general al fabricii de armament din Orăștie, orașul său natal. În 2016, a fost ales deputat de Hunedoara din partea PNL.

În februarie 2020, când PNL încerca să provoace alegeri anticipate după demiterea primului guvern Orban, Heiuș a fost nominalizat pentru funcția de ministru de Finanțe. El urma să ia locul lui Florin Cîțu care fusese propus premier. La câteva zile însă, Cîțu își depunea mandatul primit de la Iohannis, cu câteva minute înaintea votului de învestire din Parlament, în condițiile în care liberalilor le devenise limpede că epidemia de coronavirus urma să lovească și România, iar eventualele anticipate deveneau imposibil de organizat. Printre primii politicieni care s-au îmbolnăvit a fost chiar Heiuș, însă acesta a trecut cu bine peste boală.

Lucian Heiuș nu a mai fost ales deputat în această legislatură, dar a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Organizația PNL Huneodara din care face parte s-a pronunțat în favoarea lui Ludovic Orban încă din martie, însă o parte dintre membrii săi, printre care și Heiuș, au anunțat ulterior că îl susțin pe Florin Cîțu pentru funcția de președinte al partidului. În aceste circumstanțe, președintele organizației județene, Vetuța Stănescu, a dezertat din tabăra lui Orban și a trecut în cea a lui Cîțu.

Sursa știre: fanatik.ro

Sursa foto: fanatik.ro

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular