Rezultate foarte slabe la concursul pentru șefia Caselor de Asigurări de Sănătate!

Adrian Gheorghe, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) continuă cu concursurile de ocupare a posturilor de șefi ai caselor județene. Luni, 26 iulie, a fost organizat al treilea.

Rezultatele au fost un dezastru și la a treia încercare. Din 18 candidați care s-au prezentat luni, doar 2 au fost promovați și, deci, cu șanse de a fi numiți directori. E vorba de Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești – cunoscută ca OPSNAJ și Casa de Asigurări Bacău.

Deci, până acum, după 3 examene au fost ocupate doar 20 de posturi de directori la Casele Județene. Ceea ce înseamnă că, fie s-au prezentat candidați slab pregătiți, fie selecția este drastică, având în vedere că are și un suport politic.

Concursul a fost organizat la inițiativa fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, iar numirea președintelui Casei Naționale a revenit USR-PLUS, în urma negocierilor cu PNL. Noul președinte al CNAS, Adrian Gheorghe (35 de ani), a fost numit în funcție în ianuarie, din partea PLUS, el făcând parte din echipa lui Vlad Voiculescu atunci când era ministrul Sănătății. La vremea respectivă, unii jurnaliști au scris că premierul Cîțu s-a opus numirii, fiind vorba de gestionarea unui buget de circa 45 de miliarde de lei distribuit tuturor Caselor Județene.

Pe fondul unor dispute, în 2020, Curtea Constituțională a anulat concursul pentru ocuparea acestor posturi. Acum, când s-au făcut deja trei încercări, știm că în urma primelor două majoritatea câștigătorilor sunt foștii directori interimari.

Și mai știm că acest concursul este primul din istoria Casei Naționale în care numele candidaților au fost secretizate, aceștia invocând GDPR.

„Mulţi candidaţi au solicitat ca numele şi rezultatul obţinut de ei la concurs să nu se publice, prin raportare la Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), a comunicat CNAS.

Cine a câștigat, cine a picat și ce urmează

Cei doi candidați admiși, de la OPSNAJ și Bacău, au obținut 72,2, respectiv 71 de puncte la proba scris. Vor urma să treacă și printr-un interviu, vineri, 30 iulie.

La nivel de județe plus Municipiul București au mai rămas 21 de posturi neocupate. Printre ele sunt și Casele București și Ilfov. Candidatul de la București a obținut chiar un punctaj extrem de mic – 44,65. Va fi organizat și al patrulea concurs pentru celelalte posturi de conducere din restul județelor. Președintele CNAS o va face repede, așa cum a spus după eșecurile primelor două concursuri.

Punerea de șefi la Casele Județene este o problemă stringentă, fiindcă ține sistemul sanitar pe loc. Dar are și o miză uriașă, dată fiind puterea directorilor de la nivel local, care dirijează sumele de bani care le sunt alocate de la bugetul CNAS. Ei decid decontările de sume de la bugetul de asigurări către spitalele de stat și private din respectivul județ și în ce condiții se fac decontările. Anul acesta, bugetul alocat CNAS este unul dintre cele mai mari alocate unei instituții de către guvern.

Sursa știre: evz.ro

Sursa foto: Facebook-Digi24

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular