Maia Sandu: „Declar toleranță zero față de corupție. Conducătorii corupți și compromiși trebuie înlocuiți cu oameni onești”

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, a sustinut luni un discurs in cadrul sedintei de constituire a noului Parlament de la Chisinau, dominat de reformisti pro-europeni, in care a anuntat „toleranta zero fata de coruptie, la orice nivel si in orice institutie”.

„Ii felicit pe cetateni pentru ca au avut intelepciunea sa creada in existenta oamenilor onesti, in pofida manipularii si coruptiei omniprezente. Ei au crezut si au votat. Acum e datoria noastra sa muncim pentru a le realiza asteptarile. Declar toleranta zero fata de coruptie, la orice nivel si in orice institutie”, a spus Maia Sandu.

„Este timpul unei adevarate revolutii in felul in care este guvernata tara, cu cetateanul pus cu adevarat in centrul efortului de guvernare si cu politicieni si institutii servind interesul public. (…) Oamenii cer dreptate. Oamenii vor stat de drept. Reforma justitiei si cea a procuraturii trebuie sa inceapa neintarziat. Pentru cei corupti si compromisi, am un mesaj simplu: nu incercati sa opuneti rezistenta, nu va puteti ascunde dupa vorbe despre independenta justitiei cand ani de zile ati fost in slujba hotilor”, a subliniat Maia Sandu.

Discursul integral al Maiei Sandu

Astazi, la mai bine de sapte luni de cand am devenit Presedintele Republicii Moldova, vin in fata Parlamentului pentru prima data. Ma bucur ca o pot face intr-un Parlament nou si legitim, care va avea o majoritate onesta si reformista, si care ia locul unui Legislativ care a scos la iveala tot ce a fost mai corupt si mai imoral in politica moldoveneasca.

Ii felicit pe cetatenii Republicii Moldova pentru votul lor. Pentru ca au continuat sa creada in democratie si in puterea fiecarui vot de a schimba lucrurile in tara in pofida dezamagirilor traite timp de trei decenii, dezamagiri provocate de minciuni, alegeri furate, coruptie si proasta guvernare. Ii felicit pe cetateni pentru ca au avut intelepciunea sa creada in existenta oamenilor onesti, in pofida manipularii si coruptiei omniprezente. Ei au crezut si au votat. Acum e datoria noastra sa muncim pentru a le realiza asteptarile.

Republica Moldova implineste in curand 30 de ani. Dupa atatea esecuri, macar acum, la 30 de ani, sa construim un stat pentru oameni, pentru toti oamenii, nu pentru gasti care s-au folosit de increderea cetatenilor ca sa-si adune averi nemeritate si sa-si subordoneze statul propriilor interese. Este timpul unei adevarate revolutii in felul in care este guvernata tara, cu cetateanul pus cu adevarat in centrul efortului de guvernare si cu politicieni si institutii servind interesul public.

Ii felicit pe deputatii care au obtinut mandatul in mod cinstit. In acest Parlament sunt multi deputati la primul mandat, multi tineri, multe femei, oameni cu realizari solide in spate si fara probleme de integritate. Cetatenii trebuie sa se poata identifica cu deputatii lor, sa tina legatura cu ei, sa le ceara socoteala. Noul Legislativ ne da increderea ca acest lucru se poate in sfarsit intampla.

Ordinea trebuie inceputa din Parlament, de aici incepe schimbarea pe care o asteapta oamenii. Parlamentul este cea mai importanta institutie in stat, iar parlamentarii trebuie sa fie un exemplu demn pentru toti cetatenii. Un exemplu de comportament, de atitudine, de sacrificiu pentru binele comun. Legile adoptate de Parlament trebuie sa fie bune pentru oameni cinstiti. Parlamentul, in primul rand, trebuie sa respecte legile si sa nu le mai permita hotilor sa fure cu legea in mana.

Activitatea Parlamentului trebuie sa fie transparenta si deschisa la dialogul cu societatea. Vrem sa vedem un parlament in care se respecta procedurile, in care se renunta la practicile rusinoase ale conducerilor ultimelor doua Parlamente cand agenda se facea pe ascuns, iar legile se adoptau cu incalcarea procedurilor. Legile trebuie propuse pentru consultare publica, oamenii incurajati sa-si expuna opinia, iar expertii chemati sa contribuie.

Avem in fata provocari majore – Moldova a fost lovita recent de pandemie si criza economica, se confrunta de decenii cu saracie, coruptie si migratie. O mare parte a oamenilor, si in special, tinerii nu mai au incredere in posibilitatea unui viitor bun acasa. Pleaca fara gandul de a se intoarce. Majoritatea oamenilor in varsta o duc greu sau chiar foarte greu, iar cresterea semnificativa a pensiilor in contextul migratiei generatiilor tinere pune presiune mare pe economia noastra firava.

Ca sa rezolvam aceste probleme, trebuie sa facem eforturi enorme, cu totii, si sa punem lucrurile in ordine, gestionand mai bine resursele pe care le avem si generand resurse noi prin investitii si crearea de locuri de munca. Situatia este complicata, dar daca vom actiona eficient, impreuna, putem schimba lucrurile spre bine pentru tara noastra.

In urmatoarele zile va fi votat Guvernul. Impreuna cu Parlamentul, acesta trebuie sa gaseasca solutii urgente pentru o multime de probleme, provocate de iresponsabilitatea si coruptia guvernarilor precedente. Trebuie sa gaseasca solutii pentru a scoate statul din capcanele create de contracte paguboase semnate anterior. Trebuie sa scoata intreprinderile de stat din starea de faliment. Trebuie sa recupereze importante proprietati ale statului. Trebuie sa curete institutiile statului, una cate una, de interese corupte si sa asigure functionalitatea acestora. Trebuie sa restabileasca urgent finantarea externa. Trebuie sa deblocheze proiecte importante, inclusiv in infrastructura, care stagneaza din cauza coruptiei sau a capacitatii slabe de implementare.

Putem reusi in acest efort numai daca vom consfinti valori corecte in viata publica si administrativa a tarii noastre. Acestea nu sunt doar vorbe frumoase – ele se refera la actiunile concrete ale fiecarui angajat la stat, in fiecare zi.

Integritatea este primul criteriu dupa care vor fi evaluati toti cei care lucreaza in institutiile publice. O spun cu toata responsabilitatea, de la aceasta tribuna si din prima zi de functionare a noului Parlament: din acest moment, declar toleranta zero fata de coruptie, la orice nivel si in orice institutie. Verificarea integritatii trebuie sa inceapa de la conducatorii institutiilor, pentru ca multi dintre ei au tolerat sau chiar au fost autorii numeroaselor scheme de coruptie prin care au strans mita de la cetateni sau au furat din banii statului. Conducatorii corupti si compromisi trebuie inlocuiti cu oameni onesti, instalati in functii pe baza de competenta si dupa reguli clare, care trebuie elaborate in perioada urmatoare.

In lupta cu coruptia, Parlamentului ii revine un rol foarte important. Legislativul are datoria sa adopte legi clare pentru prevenirea si combaterea coruptiei. Noul Legislativ trebuie sa corecteze urgent legile ticluite anterior care au legalizat schemele de coruptie. Votul de pe 11 iulie trebuie sa fie auzit si de cei care trebuie sa stea la straja legii – de judecatori si procurori. Acest vot masiv pentru agenda de combatere a coruptiei va priveste in modul cel mai direct. Oamenii cer dreptate. Oamenii vor stat de drept. Reforma justitiei si cea a procuraturii trebuie sa inceapa neintarziat. Pentru cei corupti si compromisi, am un mesaj simplu: nu incercati sa opuneti rezistenta, nu va puteti ascunde dupa vorbe despre independenta justitiei cand ani de zile ati fost in slujba hotilor. Vom face ceea ce ne cer oamenii. Pentru cei onesti si profesionisti din sistemul judiciar, am de asemenea un mesaj: continuati sa va faceti meseria asa cum ati invatat, fara frica si aveti curajul de a vorbi atunci cand vedeti nereguli.

Avem nevoie de actiuni rapide si incisive in combaterea coruptiei. Oamenii asteapta dreptatea, ei trebuie sa vada cum ajung la inchisoare hotii de miliarde, impreuna cu cei care le-au oferit acoperire legala sau politica. Statul de drept este cheia insanatosirii Moldovei. Majoritatea parlamentara, noul Guvern si Presedintele vor lucra impreuna pentru ca nimeni sa nu fie mai presus de lege. Acesta este unul dintre angajamentele majore pentru urmatorii ani.

In paralel, trebuie sa atragem in sistemul justitiei, in special in procuraturi, judecatorii si politie, profesionisti integri, specializati pe combaterea coruptiei, spalarii banilor si desfiintarii structurilor mafiote. Deja, prin discutiile pe care le-am avut in aceasta jumatate de an, avem acceptul unor institutii specializate din tari europene sa ne ajute la cresterea nivelului de pregatire a angajatilor din justitie. Cu un Guvern reformist si cu o majoritate parlamentara pusa pe treaba, acum putem duce aceste lucruri la indeplinire.

Pentru a rezolva problemele tarii e nevoie de politici bune, dar si de institutii eficiente, care sa asigure implementarea acestor politici. S-a terminat vremea in care legile bune ramaneau doar pe hartie. Toate institutiile statului, incepand de la ministere si agentii, trebuie evaluate dupa rezultate concrete. Toti functionarii publici trebuie evaluati dupa felul in care raspund asteptarilor cetatenilor. Functionarii trebuie sa inteleaga – functia publica nu este afacerea lor privata sau o sursa de imbogatire a familiei. Functia publica este munca in serviciul cetateanului.

Fiecare demnitar sau functionar public trebuie sa aiba un raspuns clar la sfarsitul fiecarei zile: ce am facut eu azi pentru oameni? Fiecare decizie a institutiilor statului trebuie sa raspunda la intrebarea “cum aceasta decizie, aceasta lege imbunatateste situatia cetatenilor?”. In calitate de Presedinte, cer mai multa responsabilitate in serviciul public, mai multa implicare si mai multa eficienta. Fac un apel si la bunii profesionisti din tara si din diaspora sa vina in sistemul public sau sa ofere expertiza pentru a creste performanta si capacitatea administrativa. Sistemul vechi nu ne va invinge – noi stim ca batalia din administratie este una de purtat si de castigat in fiecare zi.

Integritatea si performanta in administratie merg mana in mana cu restabilirea adevarului si capacitatea oamenilor de a lua decizii informate. Pentru prea mult timp, oamenii au fost mintiti si dezinformati, printr-o propaganda care a erodat unitatea statului nostru si ne-a slabit democratia. Astept actiuni ferme de la Guvern si Parlament pentru ca oamenii sa nu mai fie mintiti la televiziuni sau prin alte mijloace de presa. Minciuna nu poate fi justificata prin libertatea expresiei. Vreau sa vad un Consiliu al Audiovizualului care nu mai face partizanat politic pe banii politicienilor. Avem nevoie de o lege care sa sanctioneze dur manipularea si stirile false.

Parlamentul trebuie sa intreprinda masuri care sa nu mai permita coruptia electorala. Trebuie sa inaspreasca pedepsele pentru coruperea alegatorilor, pentru finantarea ilegala, pentru nedeclararea banilor cheltuiti in campanii. Trebuie sa stabileasca clar in lege competenta institutiilor care sa investigheze si sa sanctioneze coruptia politica. De aici incepe consolidarea proceselor democratice, care trebuie de asemenea sa faca procesul electoral mai predictibil si mai incluziv. Oamenii din tara din diaspora trebuie sa poata vota mai usor, fara a sta la cozi ore in sir, inclusiv prin votul prin corespondenta sau electronic.

Ca sa iesim din saracie si sa asiguram bunastare pentru toti trebuie sa dezvoltam economia. Locuri de munca bine platite – acesta este obiectivul major al guvernarii. O economie dezvoltata poate asigura salarii mai mari; asa putem mari si pensiile, asa putem avea bani mai multi pentru investitii si dezvoltare.

Lumea se schimba rapid, iar noi trebuie sa tinem cont de provocarile care, in urmatorii ani, vor influenta dezvoltarea economica in Republica Moldova:

Schimbarile climatice globale vor provoca cresterea costurilor de productie in agricultura, a costurilor de constructie si intretinere a infrastructurii, cresterea cererii de energie. Guvernul trebuie sa actioneze astazi pentru a evita costuri majore in viitor.

Robotizarea si automatizarea tehnologiilor de productie conventionale vor determina scaderea salariului muncii necalificate comparativ cu cea calificata si va scadea competitivitatea nationala. Trebuie sa reusim sa crestem calificarea fortei de munca, sa tintim catre locuri de munca sigure si bine platite, sa fim mai mult decat o tara a muncii ieftine.

Imbatranirea populatiei tarii, cuplata cu emigrarea tinerilor, pune presiuni mai mari pe sistemul finantelor publice si, implicit, presiuni fiscale in crestere pe generatiile economic active. Aici este nevoie de mai multa eficienta in cheltuirea banului public, de stimularea investitiilor cu valoare adaugata mare, dar si de un plan atractiv pentru a-i incuraja pe tineri sa ramana sau sa se intoarca acasa.

Constient de aceste provocari, viitorul Guvern trebuie sa construiasca noul model de crestere economica pentru Moldova bazat pe crearea locurilor de munca, diversificarea economiei, incluziunea si dezvoltarea durabila, precum si pe o politica fiscala mai echitabila.

Regandirea modelului economic presupune un efort din partea tuturor actorilor din tara noastra, dar si solutii strategice ale statului, printre care:

– Sprijinirea culturii antreprenoriatului si muncii ca sursa primara a veniturilor si bunastarii sociale;

– Valorificarea potentialului de productie actual si cresterea durabila a acestuia;

– Racordarea economiei nationale, inclusiv prin infrastructura fizica, la economia globala;

– Reducerea expunerii si vulnerabilitatii economiei si societatii la schimbarile climatice;

– Asigurarea unui rol sporit al comunitatilor locale si regionale in planificarea economica.

Pe termen scurt, trebuie sa ajutam businessul sa depaseasca mai usor criza economica si sa ajutam oamenii cu venituri mici. In perioada de criza, trebuie sa fim rezilienti si solidari. De aceea, noul Guvern trebuie sa vina cu un pachet de masuri pentru a-i sustine pe cei mai afectati de criza, fie ei salariati, someri, pensionari sau antreprenori.

Sustinerea dezvoltarii afacerilor, crearea conditiilor pentru ca acestea sa fie competitive este singura cale spre prosperitate. In special, noul guvern trebuie sa realizeze progrese rapide in imbunatatirea mediului de afaceri prin eliminarea controalelor abuzive si excluderea din agentiile statului a celor care hartuiesc businessul. Trebuie sa simplifice cadrul de reglementare pentru intreprinderile mici. Trebuie sa vina cu o politica eficienta de reindustrializare a tarii. Trebuie sa lucreze pentru deschiderea pietelor noi pentru produsele si serviciile moldovenesti.

Dar si agentii economici trebuie sa demonstreze corectitudine si responsabilitate. Sa respecte consumatorii. Sa nu vanda statului produse si servicii de calitate indoielnica, pentru ca statul nu e un lucru abstract. Sunt copii dumneavoastra, carora uneori alegeti sa le vindeti produse de calitate proasta pentru alimentare la scoala sau la gradinita. Sunt drumurile pe care nu intotdeauna le reparati bine si la timp si pe care merg si membrii familiilor voastre. Atunci cand faceti intelegeri de cartel si cresteti preturile in mod abuziv, contribuiti la saracirea oamenilor si la alungarea tinerilor din tara. Stimati oameni de afaceri, noi va propunem un parteneriat corect: tratati statul si cetateanul cu respect si veti avea parte de acelasi tratament.

Votul cetatenilor din 15 noiembrie 2020 si cel din 11 iulie 2021 arata ca oamenii s-au saturat de nedreptate, de coruptia raspandita si de luxul nemeritat in care traiesc cateva sute de baroni locali, in timp ce sute de mii de oameni raman in saracie. Guvernul si Parlamentul trebuie sa reduca aceasta inegalitate nejustificata. Un prim pas in acest sens va fi cresterea pensiei minime la 2000 de lei, promisiune facuta cetatenilor in campania electorala, care va ajuta sute de mii de oameni cu venituri mici, dar si mici afaceri care deservesc acesti oameni. Statul trebuie sa aiba grija de cetatenii sai aflati in dificultate. Guvernul trebuie sa asigure servicii de ingrijire la domiciliu pentru toti oamenii cu dizabilitati severe. In acelasi timp, autoritatile trebuie sa faca regula si sa elimine abuzurile din programele de asistenta sociala pentru ca ajutorul oferit de stat sa ajunga la cei care au cu adevarat nevoie si care nu-si pot castiga singuri venitul.

Dragi colegi,

Pentru Moldova, proiectele de infrastructura sunt esentiale pentru cresterea competitivitatii. In primul rand, ma refer la proiectele in energetica, pentru asigurarea independentei si securitatii energetice a tarii. Sunt prioritare proiectele de interconectare pentru curentul electric, de recuperare de catre stat a retelei de transport a gazelor, alaturi de monitorizarea stricta a implementarii acestor proiecte. In al doilea rand, avem nevoie de mobilizarea resurselor pentru alte proiecte de infrastructura, in special in zona de transport. Avem nevoie de investitii serioase si de reguli clare de alocare a fondurilor pentru dezvoltarea comunitatilor. Daca vrem ca moldovenii sa nu mai plece din tara, atunci trebuie sa asiguram conditii bune de trai casa, iar infrastructura va trebui sa fie serios imbunatatita in anii urmatori.

Traim intr-o perioada a schimbarilor tehnologice rapide si a digitalizarii multor aspecte ale vietii. Statul trebuie sa fie capabil sa valorifice oportunitatile oferite de revolutia digitala, dar si sa gestioneze riscurile generate de aceasta. Trebuie sa incorporam in sistemul public servicii si instrumente digitale noi, care usureaza viata si activitatea cetatenilor si comunicarea lor cu statul. Trebuie sa incurajam inovarea si antreprenoriatul digital.

Totodata vom consolida capacitatea noastra de aparare de atacuri cibernetice si de gestionare a altor provocari intr-un context regional si global complicat.

Mediul in care traim este casa noastra comuna – singura casa pe care o are omenirea, in acest moment – iar in ultimii ani, el este in deriva. Fenomenele meteorologice extreme confirma ca traim in perioada unor schimbari climatice semnificative, generate de atitudinea iresponsabila a oamenilor si guvernelor fata de mediu. Aceste schimbari ne pot afecta viata si viitorul.

Daca dorim sa ne pastram casa, trebuie sa o protejam. Am lansat, de la inceputul mandatului la Presedintie, pregatirea unui program national de impadurire. Trebuie sa plantam paduri si sa implicam toata societatea in acest proiect major pentru tara. In urmatorii zece ani, trebuie sa plantam cel putin 100 de mii de hectare de padure pe teritoriul Republicii Moldova.

E foarte important sa facem regula in gestionarea deseurilor. Trebuie sa colectam si sa sortam deseurile, sa avem un management responsabil al deseurilor solide. Daca e gestionat corect, acest domeniu poate deveni o sursa de venit si o industrie noua, ce va crea locuri de munca in tara.

Trebuie sa gestionam cu grija resursele noastre de apa, sa avem un plan national de asigurare a localitatilor cu apa si servicii de canalizare. Sa construim intr-un final statia de epurare la Soroca si in alte orase ale tarii, pentru a nu mai contamina Nistrul si alte rauri, din care bem apa cu totii. Trebuie sa curatam albia raurilor mici. Trebuie sa incurajam folosirea grijulie a apei in sectorul rezidential. Politicile de mediu trebuie gandite si implementate in complex, de o echipa puternica si bine intentionata la Ministerul Mediului si agentiile de mediu.

Schimbarile climatice deja ne afecteaza tara. Va trebui sa fim mai pregatiti de vreme secetoasa, precipitatii abundente neprevazute, schimbari imprevizibile de temperatura, ninsori tarzii si grindina. Pentru agricultura asta inseamna o mai mare grija pentru infrastructura – avem nevoie de sisteme de irigare prin picurare, plase antigrindina la culturile de valoare inalta, o permanenta monitorizare a schimbarilor vremii, o adaptare a soiurilor si practicilor agricole la rigorile vremii. Aceste provocari tin atat de fermieri si producatori agricoli cat si de autoritatile centrale si locale. Avem nevoie de politici de stat vizionare care sa incurajeze dezvoltarea agriculturii competitive si reziliente, sa promoveze folosirea rationala a terenurilor, protejarea solurilor si gestionarea inteleapta, bazata pe o gandire pe termen lung, a resurselor de apa.

Trebuie sa consolidam capacitatile Inspectoratului general pentru situatii de urgenta si ale Armatei nationale de a interveni in cazul intemperiilor. Un mediu schimbator si imprevizibil ne cere sa fim alerti, mobili si flexibili – institutiile publice trebuie sa se adapteze cerintelor vremii.

Ce fel de tara vrem sa transmitem copiilor si nepotilor nostri? O tara cu sol, aer si ape curate. Cu paduri, rezervatii si rauri. Cu peisaje pitoresti impresionante, pastrate si valorificate. O tara care produce alimente sigure, sanatoase si gustoase. O tara cu o cultura pastrata si valorificata, cu traditii puternice, legate de pamant, de trecerea anotimpurilor, de conexiunea cu natura. E de datoria noastra sa oferim un asemenea viitor si o asemenea tara urmatoarelor generatii. Iar pentru asta, trebuie sa protejam si sa restabilim resursele noastre de mediu, sa cultivam o atitudine grijulie fata de el si sa eliminam practicile nocive, chiar daca ele astazi aduc bani rapizi pentru unii. Acest efort cere implicarea tuturor oamenilor, in comunitatile si organizatiile lor. Avem nevoie ajutorul intregii societati.

Stimati parlamentari, dragi cetateni,

Doar prin educatie ajungem unde ne dorim ca tara si doar investind in educatie putem reusi. In primul rand, trebuie sa investim in invatatori. Avem nevoie sa modernizam invatamantul pedagogic, sa-l facem relevant si interesant pentru tineri, si sa readucem profesiei respectul de alta data. Moldova poate utiliza avantajele amplasarii geografice si multilingvismului pentru a dezvolta o universitate pedagogica cu renume regional sau poate chiar international. Profesorii trebuie sa fie in pas cu tehnologiile moderne si sa le utilizeze in procesul de predare in asa fel incat predarea sa fie la nivelul individual al fiecarui elev si niciun copil sa nu ramana in urma.

Daca nu intreprindem masuri serioase astazi, vom ramane fara profesori in cativa ani in multe din scolile din tara. Trebuie sa venim cu un program serios atat pentru asigurare cu profesori, cat si pentru asigurare cu personal medical in localitatile tarii. Cand spunem sistem educational, trebuie sa extindem aria de interventie pentru a asigura oportunitati de invatare continua pe tot parcursul vietii, mai ales in contextul noilor provocari de pe piata muncii generate de automatizare si robotizare. Cu totii trebuie sa invatam sa ne adaptam si sa fim pregatiti pentru mai multe meserii in cursul vietii noastre profesionale.

Pandemia a scos in evidenta cat de important este sistemul de sanatate al unei tari. Medicii si cadrele medicale din tara au facut eforturi majore in lupta impotriva COVID-19, uneori chiar cu pretul vietii. Lor trebuie sa le multumim pentru ce au facut, iar cea mai buna multumire este sa ne vaccinam. Avem suficiente vaccinuri, asigurarea lor a fost prioritatea mea in aceasta jumatate de an, iar prin vaccinare evitam o alta criza sanitara si economica majora. Institutiile statului trebuie sa aiba instrumente mai puternice pentru a lupta cu dezinformarea pe acest subiect, dezinformare care duce la pierderi de vieti omenesti.

Avem de facut multe lucruri in sectorul sanatatii. In primul rand, avem de reinnoit echipamentele medicale in spitalele raionale si in centrele medicale locale. In pofida situatiei financiare precare, Guvernul trebuie sa identifice resursele pentru a dota spitalele cu aceste echipamente medicale esentiale pentru investigatii si diagnosticare. In plus, trebuie sa construim cele doua spitale regionale la Balti si la Cahul, pentru a face mai usor accesul oamenilor la servicii medicale de calitate.

Reforma in sanatate inseamna regandirea sistemului de asigurari medicale. Banii pentru sanatate pot si trebuie sa fie mult mai bine cheltuiti. Oamenii platesc polite de asigurare, iar cand ajung la spital se pomenesc ca trebuie sa mai plateasca sau au parte de un tratament mai putin respectuos. Acest lucru trebuie sa inceteze, iar oamenii tratati bine si cu respect.

Trebuie sa ne tinem medicii acasa, in tara, asigurand conditii normale, atat prin salarizare, cat si prin facilitati si prin dotarile din spitale. Va fi nevoie ca noul Guvern sa vina cu o politica clara privind resursa umana din sistemul de sanatate.

In domeniul culturii avem nevoie de o noua paradigma de dezvoltare. Cultura trebuie privita nu ca un domeniu greoi, sarac si greu de intretinut, ci ca un generator de valoare reala pentru cetateni si pentru societate. Iar pentru a genera valoare economica si sociala, cultura trebuie sprijinita ca sa functioneze in stransa relatie cu celelalte sectoare. Astfel, avem nevoie de o reorganizare din temelii a sectorului, pentru a asigura conditii elementare legale, financiare, fiscale si de protectie sociala pentru actorii culturali si organizatiile din domeniu, in mod prioritar pentru sectorul asociativ si cel privat.

Dezvoltarea Moldovei implica parteneriatul dintre autoritatile centrale si cele locale. Santajarea primarilor trebuie sa inceteze. Programele de dezvoltare locala trebuie sa tina cont de realitati obiective, pentru a avea impact cat mai mare, nu de alocari financiare partizane. In fiecare comunitate, trebuie sa existe infrastructura de baza, pentru ca fiecare cetatean sa aiba acces la serviciile esentiale. Am mers si voi merge frecvent in comunitatile locale, voi vorbi cu primarii, cu autoritatile locale si acelasi lucru trebuie sa-l faca deputatii si membrii Guvernului. Orice reforma in plan local trebuie facuta doar cu consultarea comunitatilor locale.

Dragi cetateni,

Pentru a ajunge intr-o perioada buna pentru tara noastra, avem nevoie de schimbari, facute cu cap si cu curaj. Si nu e vorba doar de reformele pe care sa le faca institutiile statului, despre care am vorbit mai sus. E vorba de o transformare profunda, sociala, la care trebuie sa participam cu totii, fiecare cetatean, pentru a trai in tara noastra in siguranta, stabilitate, bunastare si respect. Avem o oportunitate istorica de a alinia politica la interesele cetateanului, de a ne pune tara in ordine si de a o orienta catre Europa.

Aceasta transformare iese din albia de responsabilitate a Guvernului, a Parlamentului sau a statului in general. Aici conteaza implicarea fiecaruia dintre noi.

Avem nevoie de schimbarea modelelor pentru generatiile care vin. Asa zisa elita politica si economica a oferit timp de ani de zile exemple daunatoare pentru tanara generatie – posibilitatea imbogatirii rapide, din contul altora, fara limite morale si fara respect fata de lege si comunitatea in care traiesc. Pornind de la aceste modele strambe, unii tineri ajung sa creada ca succesul e adus de ignorarea legii, coruptie, cumatrism, delapidare si furt. Ei cred ca un gard inalt, o masina scumpa, un palat luxos te pot pazi de relele acestei lumi.

E timpul sa le aratam acestor tineri, sa aratam tuturor ca alte realizari conteaza. Ca nu poti construi fericire pe nefericirea vecinului. Ca nu poti fi fericit intr-o tara de oameni nefericiti. Ca munca si inovarea se rasplatesc, iar abuzurile sunt pedepsite. Vreau sa cerem mai mult de la politicieni, dar sa cerem mai mult si de la noi. Cu munca, educatie, onestitate, implicare, grija si respect pentru cei de langa noi, ajungem departe si putem fiecare avea o viata buna in tara noastra.

Societatea noastra a fost divizata, si aceasta ruptura politica nu se termina peste noapte. Dar, la acest inceput de nou ciclu politic, este timpul ca politicienii sa invete mai mult de la cetateni si sa vada ca acestia, in esenta, isi doresc aceleasi lucruri. Putem folosi acest moment pentru a incepe reconcilierea si reunificarea societatii noastre.

Chiar daca avem puncte de vedere diferite pe multe subiecte, sunt lucruri care ne unesc. Vrem cu totii sanatate. Vrem sa avem surse de venit suficiente pentru a ne asigura un trai bun. Vrem sa ne realizam nazuintele si sa ne putem pune in valoare talentele. Vrem sa ne simtim liberi. Si chiar daca ne imaginam cai diferite pentru a ajunge acolo, va asigur – o putem face, impreuna. Putem avea convingeri ideologice diferite. Daca agream principiile de baza dupa care trebuie sa functioneze lucrurile in tara noastra, putem merge impreuna inainte.

Daca nu ne vom schimba comportamentul, vom lasa generatiilor urmatoare o tara saraca, fara tineri, fara apa potabila, fara paduri, fara soluri fertile si fara nicio influenta sau valoare pentru glob. Nu cred ca este cineva in aceasta sala care isi doreste un asemenea viitor. Pentru a schimba aceste lucruri, trebuie sa actionam.

Vreau ca tinerii nostri sa pretuiasca munca, modestia, grija fata de comunitate si mediu, respectul fata de lege si lucrul in echipa. Vom incepe aceasta transformare in Parlament si institutiile statului, dar ea trebuie sa aiba loc in fiecare comunitate, in fiecare scoala, universitate si organizatie. Avem nevoie de implicarea fiecarui cetatean, a fiecarei familii. Fac apel la toti oamenii inimosi din Republica Moldova, oameni care nu pot sta cu mainile in san in fata primejdiei si provocarilor, sa se implice. Doar cu ajutorul vostru, cu participarea fiecaruia dintre voi, putem transforma aspiratiile noastre in schimbari reale. Implicarea, energia si competenta voastra sunt mai necesare decat oricand. Pentru Moldova pe care ne-o dorim, avem nevoie de fiecare.

Tara noastra are nevoie de o transformare politica si administrativa, dar mai ales de o transformare profunda morala.

Pentru a fi pregatiti pentru provocarile viitorului, trebuie sa lucram impreuna, sa avem incredere unii in altii, sa avem incredere in institutiile si liderii nostri, sa stim sa cedam de la noi pentru binele comun. Tara aceasta este doar a noastra si ea arata asa cum o facem noi. Vreau sa ne asumam aceasta mare responsabilitate, sa gestionam responsabil Republica Moldova – sa avem grija unii de altii, sa avem grija de acest pamant si sa educam noua generatie in spiritul responsabilitatii sociale.

Vine o perioada de transformare, invatare si constructie. Recladim Moldova stiind ca aceasta este tara noastra, ea ne apartine noua si ca vom trai in ea cum ne asternem. Vom culege ceea ce semanam. Avem in grija noastra un picior de plai – cu pamant roditor, clima prielnica, ape si paduri – Dumnezeu ne-a daruit mai mult decat altora. Avem totul ca sa construim gura de rai in care sa ne bucuram de viata, de cei dragi si de belsug.

Pentru acest scop, dragi cetateni si stimati deputati, in mine veti avea de fiecare data un partener de incredere.

Sursa știre: aktual24.ro

Sursa foto: Facebook-Maia Sandu

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular