Rechinii imobiliari sunt dispuși să ofere 1 milion de euro pentru a scoate în afara Clujului fabrica de medicamente „Terapia”

CEO-ul companiei farmaceutice Terapia, Dragoş Damian a povestit cum „rechinii” imobiliari i-au făcut oferte pentru vânzarea terenului din Cluj-Napoca pe care e construită una dintre cele mai importante fabrici de medicamente din ţară, promiţnându-i un comision gras de 1 milion de euro. Terenul este dorit pentru construirea de blocuri.

Redăm mai jos postarea lui Dragoş Damian:

“DOCTORE, AI UN MILION DE EURO DACĂ ÎMI VINZI MIE TERENUL TERAPIA!”.

Imobiliarele din Cluj-Napoca – câteva consideraţii de la un nespecialist, adunate într-o opinie nesponsorizata de dezvoltatori, agenţi, brokeri sau bănci.

Oferta de mai sus în care mi se propunea o sumă generoasă drept comision dacă aş fi facilitat vânzarea terenului Terapia (circa 20 hectare intravilan, în ceea ce fusese zona industrială din Nord-Estul Clujului) am primit-o în 2017 de la un foarte cunoscut dezvoltator imobiliar. Au urmat alte oferte, nu înţelegeam foarte bine de ce atâta interes, zona era (atunci) periferică, se spunea că este poluată, existau probleme cu proprietarii de terenuri din vecinătate, etc.

Am chemat consultanţi să mă lumineze, şi au făcut-o. În 2016 s-a aprobat PUG-ul oraşului şi în amplasament nu se mai putea construi industrial (UTR, RiM, servitute, etc), aşadar zonei i se dădea startul pentru rezidenţial şi comercial.

Din 2017 de la prima “propunere indecentă” şi până astăzi (chiar şi după pandemie, când exista tot interesul să avem fabrici de medicamente în ţară) tot apare câte o oferta şi cate un “imbold” de a mă face să mă las păgubaş şi să vând terenul. Ba apare un IT-ist care spune că zona de manufactură e moartă – îi spun că aduc anual la buget mai mult decât top 10 firme de IT din Cluj la un loc – ba un consilier local care spune că zona este poluată – îi spun că activităţile sunt nepoluante şi că, mai mult ca sigur, că strada Moţilor din centrul Clujului este la fel de poluată ca zona industrală din Nord-Est. Şi, previzibil, au apărut presiuni şi constrângeri administrative pentru care a trebuit să merg prin tribunale şi să afirm ceea ce este în ultima instanţă un drept constituţional, cel asupra proprietăţii.

Între timp am ratat o investiţie de 2,5 milioane de Euro într-un centru de calitate şi acum o să ratez probabil una de 4 milioane de Euro (în total vreo 50 de joburi) pentru că este puţin probabil să pot construi un hub logistic pentru Europa, nu pot nici măcar să regenerez împrejmuirea şi peisagistica. Iar zona este împânzită de blocuri care continuă să se construiască inestetic într-un ritm ameţitor.

Dar, destul cu văicăreala, dacă România nu vrea fabrici atunci o să importăm medicamentele din Ungaria, Cehia şi Polonia, ţări unde industria este strategică. Desigur, analiştii vor fi surprinşi, din nou, că avem deficit de balanţă comercială.

Aşadar, pe încă o fabrica închisă sau nu, Cluj-Napoca va continua să construiască blocuri şi se va extinde în toate punctele cardinale, fară oprire, fără milă, fară frontiere, încetinit poate doar de lipsa forţei de muncă, infrastructură şi utilităţi. Iar preţurile vor fi pe măsură, un întreg eşafodaj de dezvoltatori, agenţi, brokeri şi bănci lucrează să le crească pentru ca apoi să nu declare tranzacţiile la valoarea reală.

Cumpărători sunt cu ghiotura. Părinţii din judeţele satelite investesc în apartamente în speranţa că într-o zi copiii lor vor fi studenţi în Cluj – până atunci le dau în chirie. Alţi oameni cumpără apartamente la gândul că decât să-ţi ţii banii în bănci, care deja dau semnale de dobânzi negative, mai bine îi investeşti în cărămizi şi betoane. Alţii le cumpără acum pentru că prind bine poveştile că pandemia va mai dura şi li se vor bloca banii, că se scumpesc materialele de construcţii sau că vine “mama tuturor crizelor” – Roubini dixit – şi nu vor avea ce face cu banii din bănci. Alţii pur şi simplu au bani şi nu au auzit de bursă, bitcoin, business angel, start-up-uri şi unicorn-uri.

În Cluj-Napoca se va construi foarte mult şi vinde scump în continuare la o cerere mult mai mare decât oferta – atenţie însă, daca nu sunteţi dezvoltatori de loc din oraş sau nu aveţi relaţiile necesare (cum este cazul meu), mai bine lăsaţi-vă păgubaşi.”

Sursa știre: adevarul.ro

Sursa foto: Facebook-Dragoș Damian

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular