CCR a respins sesizarea USR-PLUS în ceea ce privește numirea lui Emanuel Bodnariu la șefia Consiliului pentru drepturile persoanelor cu dizabilități

Curtea Constituţională a respins miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea formulată de senatorii USR PLUS referitoare la numirea lui Emanuel Bodnariu în fruntea Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, pe motiv că este un om politic şi, prin urmare, nu corespunde funcţiei.

Pe ordinea de zi a CCR de astăzi s-a aflat sesizarea senatorilor USR PLUS privind neconstituţionalitatea numirii lui Emanuel Bodnariu la şefia unei structuri care se ocupă cu drepturile persoanelor cu dizabilităţi. USR PLUS a reclamat faptul că Bodnariu  nu corespunde cerinţelor fişei postului, pentru că a fost până de curând om politic, ori pentru această funcţie era nevoie de o persoană care să nu fi făcut parte dintr-un partid.

„În şedinţa din data de 7 iulie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de grupul parlamentar al partidului Uniunea Salvaţi România din Senat referitoare la Hotărârea Senatului nr.56/2021 privind numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, arată comunicatul de presă al CCR.

Emanuel Bodnariu a fost numit în funcţie în iarnă, fiind pentru primul eşec din Parlament al Coaliţiei, pentru că în ziua votului au lipsit mulţi liberali, iar candidatul Coaliţiei a luat un număr mai mic faţă de Bodnariu, care a fost sprijinit de PSD. Conform CV-ului depus la dosarul candidaturii, Bodnariu a exercitat funcţii şi demnităţi în instituţii publice, a fost senator PSD în legislatura 2016-2020 şi este membru de partid., potrivit News.ro.

De asemenea, sesizarea USR PLUS a reclamat şi existenţa unor vicii de procedură în procesul de numire a  preşedintelui Consiliului, rezultate din încălcarea Regulamentului Senatului.

„Numirea domnului Botnariu încalcă art. 16 alin (1) din Constituţie, desemnarea acestuia fiind privilegiată pentru că este implicat politic, fiind senator în mandatul trecut şi membru de partid. Candidatura lui nu a fost conformă nici în raport cu principiile de la Paris, a Convenţiei şi a cerinţelor prevăzute expres în Legea 8/2016. Mai mult decât atât, în şedinţa de Plen a Senatului pentru numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare, dl Botnariu a fost prezentat ca persoană cunoscută din mandatul trecut de senator, astfel încât celelalte organizaţii care şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului au fost evident dezavantajate”, a afirmat liderul senatorilor USR PLUS Radu Mihail, conform sursei citate.

Sursa știre: adevarul.ro

Sursa foto: Facebook-Curtea Constituțională a României

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular