Bogdan Tănase a ajuns director medical, deși a pierdut concursul!

Bogdan Tănase este de o lună managerul Institutului Oncologic București, post în care a ajuns cu ajutorul lui Vlad Voiculescu, înainte ca ministrul Sănătății să fie demis. La conducerea IOB a ajuns după ce un an a fost director medical. Pentru ambele funcții, Bogdan Tănase nu a urmat traseul concursului, ci al „numirilor” decise de miniștri de la Sănătate.

Și dacă funcția de manager al IOB nu a fost scoasă la concurs,  cea de director medical trebuia ocupată prin concurs, la care a participat și medicul Bogdan Tănase, dar pe care l-a picat.

Bogdan Tănase a fost declarat „RESPINS” la concursul pentru postul de director medical, în 2019, dar a ajuns în funcție șapte luni mai târziu, ca interimar „numit”, în plină pandemie de COVID-19

Medicul Augustin Marincaș a câștigat concursul, rezultat contestat de Bogdan Tănase și de un alt medic candidat la postul de director medical.

De un an și șase luni, contestația nu este soluționată de spital, dar postul de director medical i-a revenit, între timp, lui Bogdan Tănase, respins la concurs, dar numit interimar, prin decizia ministrului Nelu Tătaru.

Spitalul nu a mai organizat un alt concurs, iar medicul Marincaș își caută dreptatea în instanță, din noiembrie 2019.

Augustin Marincaș a spus cum a ajuns să se judece pentru a primi postul pe care l-a câștigat prin concurs.

Ca la orice concurs, rezultatele au putut fi contestate și ar fi trebut ca o comisie să decidă cine este, în final, câștigătorul. Numai că membrii acelei comisii nu au mai ajuns să se întrunească niciodată după ce medicii Bogdan Tănase și Laurențiu Simion au contestat rezultatul concursului, motivul fiind o controversată absență a unui membru.

După depunerea contestațiilor, Comisia de Soluționare din IOB a fost convocată, pe 23 octombrie 2019, dar nu și-a putut îndeplini atribuțiile „pentru că unul dintre membri a absentat”.

Secretarul Comisiei, care a anunțat imposibilitatea publicării rezultatelor finale ale concursului, a fost chiar consiliera juridică a IOB, Maria Luiza Nițu, o apropiată a lui Bogdan Tănase, spun surse din spital.

Din Comisia de soluționare a contestațiilor fac parte și doi reprezentanți desemnați de Ministerul Sănătății, un reprezentant al administrației publice locale, precum și reprezentanți ai organizațiilor profesionale și de sindical, aceștia din urmă având doar rol de observatori.

Secretarul Comisiei de concurs nu a anunțat și ce membru a fost absent la apel, ci doar l-a indicat ca principal vinovat nevalidarea unei întregi proceduri care a durat aproape o lună.

Pentru că rezultatele finale după soluționarea contestațiilor, potrivit legii, nu au putut fi validate și publicate, pe 24 octombrie 2020 s-a anunțat reluarea întregii proceduri de organizare și desfășurare a concursului pentru postul de director medical, conform documentului postat pe site-ul IOB

Reluarea întregii proceduri însemna depunerea din nou a dosarelor de candidați, verificarea acestora de către Comisia de concurs, susținerea testului scris de verificare a cunoștințelor specifice postului, a proiectului de specialitate și a interviului de selecție. Concursul nu a ajuns însă la a doua organizare.

Membrul „absent” nu a mai apărut niciodată într-un an și jumătate, iar un nou concurs pentru postul de director medical la IOB, deși anunțat, nu a mai fost organizat.

După șase luni, în aprilie 2020, la o lună după de la intrarea în stare de urgență din cauza pandemiei, Bogdan Tănase – declarat ”RESPINS” în urma concursului – este numit director medical, prin decizie a ministrul Sănătății de la acea dată, Nelu Tătaru.

Bogdan Tănase îl înlocuia în funcție pe medicul Augustin Marincaș, cel care fusese anterior director medical și care ar fi trebuit să rămână în funcție, dacă rezultatele concursului din 2019 ar fi fost validate.

Din noua funcție de conducere la IOB – pentru că directorul medical este membru al Comitetului Director, alături de manager, directorul financiar-contabil și directorul de îngrijiri -, Bogdan Tănase își întărește poziția în spital și, cu susținerea pe care o primește de la Vlad Voiculescu, aproape un an mai târziu, ajunge managerul Institutului Oncologic.

La scurt timp de la numire, de numele lui se leagă marea criză de la IOB din 2021, legată de lipsa citostaticelor, dar și o declarație controversată în care spunea că ”nu e nimic dramatic în faptul că bolnavii nu au citostatice, deoarece cancerul  nu este o urgență și, deocamdată, nu au murit pacienți”.

Ascensiunea în funcții i-a adus lui Bogdan Tănase și o creștere salarială. Potrivit grilei de salarizare din IOB, un director medical are un salariu net de 16.735 de lei, adică 10.207 salariu net, bani pe care îi încasează efectiv, după plata dărilor la stat. Un manager câștigă lunar, potrivit aceleiași grile postate pe site-ul IOB, 18.409 lei brut, adică un salariu net de 11.170 de lei.

Medicul Augustin Marincaș – doctor în medicină, medic primar chirurgie generală și șef lucrări la Disciplina Chirurgie Generală în Institutul Oncologic, din cadrul Departamentului Chirurgie al UMF ”Carol Davila” – a spus, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, cum a ajuns să-și caute dreptatea în instanță, într-un proces care durează de un an și cinci luni.

Considerându-se nedreptățit, chirurgul Augustin Marincaș, care a deținut funcția de director medical la IOB timp de cinci ani, a intentat un proces Institutului Oncologic și Ministerului Sănătății. Pe 26 noiembrie 2019, medicul a solicitat în instanță anularea actului prin care concursul pentru ocuparea funcției de director medical la IOB a fost anulat. Procesul încă se judecă la fond.

„Am considerat că decizia aceasta de anulare a concursului nu este corectă, motiv pentru care am un proces deschis cu Institutul. Următorul termen de judecată este pe 25 mai”, a mai spus medicul Marincaș.

Augustin Marincaș spune că, la data organizării concursului, era director medical în IOB, aflându-se în ultima prelungire de șase luni, care urma să expire în aprilie 2020.

„Am mai ocupat acest post cinci ani, iar în trei dintre cei cinci ani am susținut concurs. După aceea am avut prelungiri, ultima mea prelungire expirând în luna aprilie 2020. Atunci a fost numit Bogdan Tănase director medical interimar, de către ministrul de atunci al Sănătății, Nelu Tătaru”, a explicat medicul.

El a subliniat că o astfel de numire putea fi făcută, atât timp cât concursul din 2019 pentru ocuparea funcției nu se finalizase.

Medicul a explicat și regula numirilor interimare: ministrul Sănătății numește un director medical interimar pentru o perioadă de șase luni, dintre cei care corespund cerințelor stabilite prin ultima modificare a Legii Sănătății, făcută în mandatul din 2016 al lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății.

„Și eu, după ce am încheiat cei trei ani de mandat, ca director medical IOB, am avut prelungiri, de fiecare dată, date de minister, de ministru. Director medical poate să fie un medic cu vechime de minim cinci ani etc. Doctorul Bogdan Tănase se încadra în aceste condiții, decizia a fost a ministerului și agreată, evident, de fostul manager IOB, Lidia Kajanto”, precizează doctorul Augustin Marincaș.

Pe lângă cei cinci ani de vechime, un candidat la funcția de director medical trebuie să fie absolvent de învățământ universitar de lungă durată, cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul medicină, specializarea medicină și confirmat cel puțin medic specialist.

Deși IOB a anunțat din 24 octombrie 2019 că va fi organizat un alt concurs pentru funcția de director medical, acesta nu a mai avut loc niciodată într-un an și jumătate.

Procesul medicului Augustin Marincaș este nefinalizat tot de atât timp, în parte pentru că a venit pandemia și o vreme procesele au fost suspendate, dar și pentru că Bogdan Tănase și Simion Laurențiu, contracandidații săi la concursul din 2019, ambii declarați respinși atunci, au intrat în proces ca intervenienți.

„Primul termen a fost chiar în martie 2020, atunci când s-a declarat starea de urgență pe fondul pandemiei de coronavirus. Apoi s-a tot amânat. Evident, cei doi contracandidați – și doctorul Tănase Bogdan, și doctorul Simion Laurențiu – au intrat în proces ca intervenienți, la penultimul termen de judecată, probabil din ideea de a prelungi cât mai mult procesul și de a nu permite o decizie a justiției în sensul acesta. Eu așa consider… În aceste condiții s-a ajuns aici. Într-adevăr, un alt concurs nu s-a organizat de atunci și acum aștept să văd care va fi decizia justiției”, mai spune medicul Augustin Marincaș.

Medicul Augustin Marincaș cere instanței să anuleze actul prin care concursul din toamna anului 2019 a fost anulat și să dispună reanalizarea lucrărilor medicilor Bogdan Tănase și Laurențiu Simion, așa cum aceștia au solicitat inițialȘi, în urma acestei analize, să se decidă – potrivit legii – cine va fi director medical la IOB.

„Să se reia concursul de unde s-a terminat, respectiv cei doi contracandidați să beneficieze de analiza lucrărilor în cadrul Comisia de Soluționare a Contestațiilor, să se verifice respectivele lucrări. Dacă primesc note mai mari la proba scrisă și la cele unde se recorectează, atunci să se decidă într-un fel sau altul cine va fi director medical la IOB”, a explicat chirurgul Marincaș cererile formulate în acțiunea depusă la instanță.

Marincaș a mai spus că dacă inițiat medicii Tănase și Simion ceruseră ca lucrările lor să fie reverificate, după ce el câștigase concursul, acum, prin ultimele acțiuni ca intervenienți în proces, vor menținerea deciziei de anulare a concursului din 2019.

„Asta mi se pare foarte curios. Pe de o parte, au depus contestații, iar acum nu mai vor contestații, nu mai doresc reverificarea lucrărilor de către Comisia de Soluționare a Contestațiilor, ci vor să se mențină actul administrativ de anulare a concursului. Susțin, ca intervenienți, punctul de vedere al Institutului Oncologic, respectiv anularea acelui concurs”, declară medicul Augustin Marincaș.

Sursa știre: gandul.ro

Sursa foto: Facebook-Stefan Radoveanu

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular