DNA a vrut schimbarea judecătorilor care propun pedepse mai mici în dosarul Colectiv!

Procurorii DNA au cerut recuzarea celor doi judecători din procesul Colectiv, după ce aceștia din urmă au anunțat, la termenul trecut, că pun în discuție schimbarea încadrării juridice în infracțiuni cu pedepse mai mici pentru şase din cei 13 inculpaţi, între care și Cristian Popescu Piedone.

Un alt complet de judecată, tot de la Curtea de Apel, a respins însă cererea procurorilor. „Nu există dubii întemeiate cu privire la imparțialitatea judecătorilor”, au motiovat magistrații care au respins cererea procuroerilor DNA, conform unei încheieri intrate în posesia Luju.ro. Solicitarea DNA a venit după ce, așa cum scrisese și Libertatea, acum două săptămâni, judecătorii Curții de Apel București se pregătesc să schimbe acuzațiile lui Piedone în infracțiuni cu pedepse mai mici.  Procurorii au cerut recuzarea celor doi judecători, Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, dar cererea a fost respinsă de un alt complet de la Curtea de Apel București, miercuri, pe 21 aprilie. Cristian Popescu Piedone, actualul primar al sectorul 5 şi primar al sectorului 4 la data producerii incendiului din Colectiv, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu producerea unor consecinţe deosebit de grave.

Însă completul format din Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan se pregăteşte să schimbe încadrarea juridică a faptelor de care e acuzat Piedone, în infracţiuni pentru care Codul Penal prevede pedepse mai mici. Și nu e vorba doar de Piedone, ci și de celelalte angajate ale Primăriei Sector 4, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Ganea. În plus, Dumitrache și Iugan au propus și eliminarea acuzaţiilor din art. 309 din Codul Penal, care prevede că pentru faptele care au produs consecințe deosebit de grave limitele pedepsei se majorează cu jumătate.

Aceasta se aplică și pompierilor care au verificat clubul înainte de incendiu. De ce s-a respins cererea Conform unei încheieri obținute de site-ul Luju.ro, DNA a invocat că „există împrejurări care aduc știrbire aparenței de imparțialitate, împrejurări ce afectează negativ actul de justiție în prezentul dosar”. S-a argumentat, în esență, că aspectele puse în discuție la termenul de judecată din data de 14 aprilie 2021 nu fac obiectul unei analize a schimbării încadrării juridice a faptei, ci sunt aspecte care fac obiectul unei analize a fondului cauzei. Extras din cererea DNA, citată în încheierea judecării recuzării: Cele două judecătoare de la Curtea de Apel, colege cu completul acuzat, au refuzat cererea DNA. Cum motivează, însă, Mihaela Niță și Cristina-Carme Craiu? Ele susțin că nu se poate pune în discuție recuzarea judecătorilor din următoarele motive: „nu există dubii întemeiate cu privire la imparțialitatea judecătorilor” Instanța de apel a procedat conform considerentelor și dispozițiilor deciziei nr. 250/2019 a Curții Constituționale și a prevederilor legale în materie Curtea apreciază că nu există suspiciuni raportat la articolul CEDO invocat de DNA Așadar, Pretoria Dumitrescu și Viorel Iugan vor judeca și următorul termen, în care problema schimbării de încadrare va fi dezbătută – 12 mai 2021. Condamnările de la Tribunalul București 

În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:   Cristian Popescu-Piedone – fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;  Alin George Anastasescu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare  Costin Mincu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;  Cătălin Paul Gancea – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;  Antonina Radu Antonina – pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;  George-Petrică Matei – pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;  Aurelia Iofciu – angajată Primărie Sector 4: 8 ani de închisoare;  Luminiţa Larisa Ganea – consilier superior Primărie Sector 4: 7 ani de închisoare;  Sandra Ramona Moţoc – referent superior Primărie Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare  Daniela Ioana Niţă – patron firmă de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;  Cristian Mihai Niţă – patron firmă de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;  Viorel Zaharia – pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare;  Marian Moise – pirotehnist: 10 ani de închisoare;  Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei  Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă  SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei.

Sursa știre: libertatea.ro

Sursa foto: Facebook- Direcția Națională Anticorupție

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular